Máxima MC (MMC) lanceert op 22 januari de nieuwe module ‘Menstruatieverhalen’ op de website www.pratenovergezondheid.nl. Deze website deelt ervaringen van 33 mensen die openhartig vertellen over hoe zij hun menstruatie ervaren. De verhalen bieden herkenning, doorbreken taboes en vergroten het begrip rondom menstruatie(klachten) en de impact ervan op het dagelijks leven.
Het project is een samenwerking tussen Máxima MC en het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Onder begeleiding van prof. dr. Marlies Bongers en dr. Peggy Geomini (gynaecologen, MUMC+ en Máxima MC) werkte promovendus Lisa Zuidema (Máxima MC) samen met dr. Jaklien Leemans (biomedisch wetenschapper, Máxima MC), dr. Manna Alma (gezondheidswetenschapper, UMCG) en huisarts Pleun Beelen.
Bijna de helft van de wereldbevolking menstrueert gedurende een periode van hun leven, maar het onderwerp blijft vaak omringd door taboes en misverstanden. Voor 22-35% van de menstruerende mensen is menstruatie zeer heftig, en toch wordt dit onderwerp zelden besproken. Zo weet driekwart van de Nederlandse vrouwen niet dat hevig menstrueel bloedverlies (HMB) een behandelbare aandoening is.
Met de module ‘Menstruatieverhalen’ wil Máxima MC bijdragen aan een open dialoog over menstruatie, herkenning bieden en mensen aanmoedigen om klachten bespreekbaar te maken. “Praten over menstruatie, waar dan ook, moet heel gewoon zijn,” aldus prof. dr. Marlies Bongers.
De 33 geïnterviewden delen uiteenlopende ervaringen: sommigen hebben weinig last van hun menstruatie, terwijl anderen ernstige klachten ervaren. De verhalen zijn geordend in thema’s zoals klachten, schaamte, impact op het dagelijks leven, reacties van de omgeving en diagnoses zoals endometriose. Inclusieve taal, zoals de term ‘vrouw+’, benadrukt dat menstruatie niet exclusief voor vrouwen is, maar ook non-binaire personen en transgender mannen betreft.
Máxima MC nodigt u van harte uit voor de lancering van de nieuwe module “Menstruatieverhalen” op PratenOverGezondheid.nl, op 22 januari bij FIFTH in Eindhoven. De avond begint om 18.30 uur met een inloop, gevolgd door een programma van 19.00 tot 20.30 uur met een paneldiscussie, een ervaringsverhaal, de feestelijke lancering en de tentoonstelling Baarmoedergeheimen. Meldt u gratis aan via www.tinyurl.com/Menstruatieverhalen en ontdek hoe de verhalen van 33 mensen bijdragen aan openheid, begrip en betere zorg rondom menstruatie(klachten).