Merefelt heeft met ingebruikname van de Sense-Garden een landelijke primeur

26 okt 2023, 19:16 Nieuws
sense garden
Merefelt heeft een primeur met de ingebruikname van de Sense-Garden. Het is de eerste die in Nederland gebruikt wordt. De Sense-Garden kan onrust wegnemen bij bewoners met dementie.
Het hoofddoel van de Sense-Garden is het vergroten van het aantal vonkmomentjes, zoals ze dat bij Oktober noemen. Voor verpleeghuisbewoners, mantelzorgers en medewerkers. Bewoners worden in een speciale ruimte met gedempt licht geactiveerd door middel van geuren, geluid en beelden. Het zijn een-op-een momenten waarbij rust en persoonlijke aandacht centraal staan. Er kan gekozen worden voor een opbouw in de beelden om de bewoner zich eerst op zijn gemak laten voelen en daarna een stapje verder te gaan. Er kan ook persoonlijke content opgezet worden via een usb-stick. Vaak ontstaat er een gesprek tussen bewoner en medewerker óf bewoner en naaste.

Succesmomenten

Inmiddels zijn de eerste succesmomenten al een feit. Angelique Simons: “Een bewoonster met dementie ervaarde ontzettend veel onrust. Toen we de Sense-Garden binnenkwamen was dit al snel voorbij. Je zag haar zichtbaar in de ruststand gaan. Dat was heel mooi om te zien.”
Sense-Garden heeft als doel om personen met dementie, zowel psychisch als mentaal, te activeren door gebruik te maken van een multi-sensorische omgeving, aansluitend bij het unieke levensverhaal van ieder individu. Door middel van digitale technologieën wordt een zo compleet mogelijke onderdompeling in de beleving gecreëerd. Door te horen, zien, ruiken, proeven en aan te raken worden emoties bij de persoon en dementie opgeroepen.