MMC onderzoekt thuismonitoring voor zwangeren

24 apr , 11:44 Nieuws
mmc klein
Veldhoven.nieuws

Wanneer er in de zwangerschap extra zorgen zijn over de gezondheid van moeder of kind, wordt de zwangere vaak opgenomen in het ziekenhuis of moet zij regelmatig naar de polikliniek komen voor extra controles. In Máxima MC (MMC) wordt nu onderzocht of dat anders kan.

In het HASTA-onderzoek testen gynaecoloog dr. Judith van Laar en physician assistant Sofie van Weelden of vrouwen met een gecompliceerde zwangerschap sommige controles zelf kunnen uitvoeren – alsof zij thuis zijn. Dit draagt bij aan meer vrijheid, tevredenheid én een efficiëntere inzet van zorgpersoneel.

Draadloze pleister

In het ziekenhuis worden vrouwen met bijvoorbeeld zwangerschapsvergiftiging, groeivertraging bij de baby, vroegtijdig gebroken vliezen of minder leven voelen doorgaans intensief gemonitord. Dit gebeurt onder andere met een cardiotocogram (CTG) – een hartfilmpje van moeder en kind – en het meten van vitale waarden zoals bloeddruk en temperatuur. Maar het huidige CTG-systeem werkt met knoppen op de buik die kunnen verschuiven, wat regelmatig leidt tot signaalverlies en beperkte bewegingsvrijheid voor de zwangere.

Daarom wordt binnen HASTA een nieuwe technologie getest: het electrofysiologische CTG. Deze draadloze pleister registreert de elektrische signalen van zowel het hart van moeder en kind als de baarmoederactiviteit. Omdat de pleister stevig op de buik blijft zitten, kan de zwangere vrijer bewegen én wordt naar verwachting de registratie kwalitatief beter.

Zelf metingen uitvoeren in het ziekenhuis

Binnen het onderzoek ontvangen 60 zwangere vrouwen een koffertje met slimme meetapparatuur: een draadloze pleister verbonden met een tablet, en daarnaast een bloeddrukmeter en een thermometer. Zij voeren dagelijks zelfstandig metingen uit en vullen hun gegevens, klachten en zorgen in via een app. Zorgverleners kijken op afstand mee en bespreken de resultaten met de patiënt via een live verbinding. Om deelneemsters goed te informeren, is een speciale animatievideo ontwikkeld.

Vrijheid en betrokkenheid

Met deze nieuwe manier van remote monitoren hopen we dat zwangeren zich meer betrokken voelen bij hun zorgproces, doordat zij zelf actief metingen uitvoeren en niet telkens op de zorgverlener hoeven te wachten. Tegelijkertijd wordt waardevolle informatie verzameld over de betrouwbaarheid en bruikbaarheid van deze technologie. Uiteindelijk is het doel om thuismonitoring in de toekomst veilig en haalbaar te maken als alternatief voor frequente ziekenhuiscontroles of opnames.

Partnerschap, dataveiligheid en een gezonde start voor later

Het HASTA-project – voluit Healthy Ageing starts at a healthy STArt – is een initiatief van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) en richt zich op een gezonde start in de zwangerschap en vroege levensfase als basis voor gezond ouder worden. Het project maakt deel uit van e/MTIC (Eindhoven MedTech Innovation Center) en wordt mede mogelijk gemaakt door steun van het Máxima MC Fonds en het TU/e Universiteitsfonds (UFe).

HASTA bestaat uit twee onderdelen: een onderzoek naar een slimme mat voor baby’s, en een studie naar thuismonitoring bij zwangeren. Voor dit laatste onderzoek levert Nemo Healthcare niet alleen financiële steun, maar ook kosteloos de benodigde apparatuur en draadloze pleisters.

Omdat veilige en betrouwbare uitwisseling van medische gegevens essentieel is, wordt – dankzij steun van het Máxima MC Fonds – een gespecialiseerde data-steward aangesteld. Deze rol waarborgt goed datamanagement, wat cruciaal is voor het verantwoord toepassen van innovaties in de zorg. Zo draagt HASTA bij aan betere zorg vandaag én aan de gezondheid van toekomstige generaties.

Bron: mmc.nl