Nest Aziatische hoornaar geruimd in Veldhoven

11 aug 2024, 17:25 Nieuws
aziatische hoornaar 01
Veldhoven Nieuws

Achter Huize Sele is afgelopen woensdag een nest van de Aziatische hoornaar geruimd. Inmiddels is aan de Grenswal een tweede nest in Veldhoven gevonden.

Een omwonende meldde het nest waarna iemand van de zoekgroep van Bijenhoudersvereniging St. Ambrosius een kijkje kwam nemen. Die schakelde vervolgens Rob Voesten in. De inwoner van Siebengewald  is bioloog en Aziatische hoornaarbestrijder. Hij ruimde alleen woensdag al nesten van de invasieve exoot op in onder meer Veldhoven, Oirschot, Best en Geldrop.

Schelpvormige lagen

Met behulp van een hoogwerker en gestoken in een beschermend pak, helm en veiligheidsbril haalt hij het nest uit de top van een boom. De buit is een nest van zo’n dertig centimeter doorsnee. Het is het grootste nest tot nu toe. De koningin zit er ook in. Het nest, dat schelpvormige lagen kent, verdwijnt in een zorgvuldig afgesloten plastic bak. Voesten neemt alle geruimde nesten mee naar Siebengewald waar hij vier vrieskisten vol met Aziatische hoornaars heeft.  Die voert hij vervolgens aan zijn kippen.

In 2017 werd De Aziatische hoornaar voor het eerst gezien in ons land. De uit de kluiten gewassen  wesp heeft een zwarte antenne, zwart borststuk en zwarte poten met een geel uiteinde. Het aantal nesten stijgt jaarlijks en Voesten weet dat we ze nooit meer helemaal weg kunnen krijgen. “We ruimen ze zoveel mogelijk op en hopen dat de natuur er vervolgens iets op bedenkt zoals dat ook gebeurt is met de eikenprocessierups. Die wordt inmiddels door steeds meer beestjes opgegeten.”

Het is belangrijk dat vóór oktober zoveel mogelijk nesten opgeruimd zijn. Zo wordt voorkomen dat nieuwe koninginnen volgend jaar nesten maken. Voesten: “Uit elk nest kunnen wel vijfhonderd koninginnen komen. Tien procent overwintert daarvan. En weer tien procent daarvan maakt een succesvol nieuw hoornaarsnest”, benadrukt de bestrijder het belang van het melden van de hoornaar.

Skippybal

Imker Adrie Couwenberg, lid van Bijenhoudersvereniging St. Ambrosius Veldhoven, weet dat een koningin doorgaans op een laaggelegen plek een voorjaarsnestje maakt. Ze begint met het uitbroeden van werksters. Omdat het nest te klein wordt, verhuizen ze naar een boom waarin ze op hoogte een groot zomernest maken. “Die kunnen uiteindelijk zo groot als een skippybal worden”, weet Couwenberg. “Hoornaars eten vooral insecten, maar ook wilde en honingbijen. Ze zijn minder agressief dan wespen, behalve als je in de buurt van het nest komt.”          

Melden van de Aziatische hoornaar of een nest kan bij St. Ambrosius of via https://waarneming.nl/go/vespa-velutina/?