Ondanks zeldzame kanker in haar hoofd gaat Wally ervoor

02 aug 2021, 9:55 Nieuws
wally van laarhoven
De Veldhovense Wally van Laarhoven (52) heeft een chordoom in haar hoofd. Ze organiseert nu een evenement om mensen in beweging te krijgen en geld in te zamelen voor de Chordoma Foundation. Ze doet dat samen met een loper uit Engeland.
Enkele maanden nadat Wally eind maart 2020 de zekerheid van een vaste baan bij Lunet Zorg vaarwel zegt en met haar bedrijf Kwallyteit in Zorg als zzp’er begint, gaat het mis met haar gezondheid. “In juni kreeg ik hoofdpijn waarvan ik sindsdien elke dag last had. Op een avond in oktober stond ik voor de spiegel en zag ik dat de pupil in mijn rechteroog groot bleef. Als verpleegkundige weet je dan dat actie vereist is. Ik ben naar de huisartsenpost gegaan. Er werd kort daarna een MRI gemaakt waaruit bleek dat er iets in mijn hoofd zit dat er niet thuishoort.”

Zeldzaam

Dat ‘iets’ blijkt een chordoom te zijn. Het is een langzaam groeiende kanker van weefsel dat in de ruggengraat wordt aangetroffen. Een chordoom wordt vaak gevonden waar de ruggengraat de schedel ontmoet, onderaan bij het stuitbeen of op een plek daartussenin. De kans dat je dit krijgt is een op de miljoen. Het is een zeer zeldzame tumor waarvan de behandeling voornamelijk bestaat uit chirurgie en bestraling met protonen. Er zijn nog geen goedgekeurde medicijnen. Wally ondergaat operaties in Tilburg en Leiden. “De operatie in Leiden duurde 10 uur en werd door 3 chirurgen via mijn neus uitgevoerd.”
Hardlopen is al 30 jaar een passie van Wally. Het lid van atletiekvereniging GVAC liep inmiddels al 36 marathons in binnen- en buitenland. “Mensen zeggen wel eens: je sport altijd, rookt niet, drinkt niet, eet geen vlees en vis. Maar dit is gewoon pure pech. Een chordoom ontstaat al in de baarmoeder, het is een weeffoutje. Ik had niets kunnen doen om het te voorkomen.”
Tijdens haar zoektocht naar informatie over haar aandoening, komt ze uit bij de Chordoma Foundation. Die is in 2006 opgericht in de Verenigde Staten en kent inmiddels in allerlei landen afdelingen, ook in Nederland. De foundation heeft een netwerk opgebouwd met meer dan 400 specialisten in Amerika en Europa. Er is een wereldwijde samenwerking om uiteindelijk een remedie tegen chordoom te vinden. Wally is dankbaar voor de informatie en steun die ze krijgt vanuit de foundation. Daarom gaat ze iets terugdoen voor de stichting.

Sportieve activiteit

In 2019 nam ze deel aan de marathon van St. Ives in het Engelse Cornwall. Ze kwam er in contact met de organisator: Dave Andrewartha. Hij heeft een evenementenbureau waarmee hij onder meer charity runs organiseert. “Hij helpt mij nu met de organisatie van Clyde Against Chordoma. Clyde is een rood draakje, de mascotte van Dave.” Iedereen kan zich inschrijven om in de maand september in de eigen omgeving een sportieve activiteit te doen. Dat kan zijn wandelen, hardlopen, fietsen of zwemmen. En de afstand bepaal je zelf. Inschrijven kan op deze site . Na betaling van £ 20 (€ 23,50) ontvangt men per e-mail een startnummer. Wie een foto van de activiteit met startnummer mailt of op de Facebookpagina van Dave Andrewartha plaatst, ontvangt per post een bijzondere medaille. Wie alleen wil sponsoren kan een bedrag van tenminste £ 10 overmaken. Daarvoor ontvangt de gever een speciale colshawl.

Toekomst

Wally’s toekomst is onzeker en dat vreet energie. “Het beetje energie dat ik heb, wil ik op een positieve manier inzetten. Het organiseren van dit evenement is leuk om te doen, ik doe er iets goeds mee. Ik hoop dat de mensen die eraan meedoen er ook plezier aan beleven.” Langzaamaan pakt ze het lopen weer voorzichtig op. “Het lopen helpt me bij het verwerken van alles.” Elk halfjaar krijgt ze een MRI in Leiden. In november staat er weer een in haar agenda. “Dan wil ik een zo goed mogelijke conditie hebben zodat ik een eventuele nieuwe operatie of bestraling aankan.” Wally hoopt volgende maand van de oogarts groen licht te krijgen om weer auto te mogen rijden na 9 maanden.