ASML (Veldhoven) en het Máxima Medisch Centrum (Eindhoven en Veldhoven) zijn verkozen tot ‘meest aantrekkelijke werkgevers van Nederland’ in respectievelijk de private en publieke sector. In het kader van het jaarlijkse Randstad Employer Brand Research peilde onderzoeksbureau Kantar de mening van ruim 13.000 werkenden, studenten en werkzoekende Nederlanders van 18 tot 67 jaar over de 150 grootste private en publieke werkgevers van ons land. De hightechsector is wederom de meest aantrekkelijke private sector om in te werken, en zorg is dat in de publieke sector. De zorg lijkt daarmee eindelijk meer erkenning en waardering te krijgen die het verdient.
“Het onderzoek laat onder andere zien wat werknemers belangrijk vinden bij hun werkgever”, zegt Oscar van Mourik, gedragswetenschapper bij Randstad Nederland. “Werknemers streven in vergelijking met een jaar geleden nog steeds het meest naar een passend salaris (+2,2%), waarderen daarna ook een evenwichtige werk-privé balans (+9%) , vervolgens een fijne werksfeer (+1%) en tot slot een interessante werkinhoud (+5%)."
Uit het onderzoek blijkt dat de belangrijkste redenen voor werknemers om van werkgever te wisselen zijn: gebrek aan interessante werkinhoud (38%), een beter aanbod elders (36%) en een betere werk-privé balans (34%). Onvoldoende loopbaanmogelijkheden en omgaan met stijgende kosten van levensonderhoud worden beide door 26% als reden genoemd.
Voor de tweede keer op rij voert het techbedrijf ASML de lijst aan in de private sector. ASML scoort niet alleen bovengemiddeld goed op financiële gezondheid, een aantrekkelijk arbeidsvoorwaardenpakket en carrièremogelijkheden, maar profiteert ook van een prettige werkomgeving, interessant werk en een goede reputatie. Richard van der Zanden, Head of talent acquisition Europe bij ASML: “Dat ASML opnieuw is uitgeroepen tot aantrekkelijkste werkgever in de private sector is een erkenning voor onze collega’s wereldwijd. Het laat zien dat we een werkomgeving creëren waarin samenwerking en diversiteit centraal staan.
Onze lithografiemachines maken het mogelijk om steeds kleinere, snellere en energiezuinigere chips te produceren. Deze zijn essentieel voor bijvoorbeeld toepassingen in AI, elektrische mobiliteit en de energietransitie. Met de groei van de chipindustrie neemt de vraag naar technisch talent toe. Het is dan ook belangrijk dat volgens Randstad en Kantar de technologiesector opnieuw als meest aantrekkelijke branche wordt gezien.
Door samen te werken met collega’s van verschillende achtergronden, culturen en talenten, ontstaat een werkomgeving waarin innovatie wordt gestimuleerd en we vormgeven aan de oplossingen van de toekomst.”
Vier van de vijf topwerkgevers in de private sector worden positief beoordeeld op financiële gezondheid. Ook loopbaanontwikkeling komt regelmatig terug. Daarnaast blijft een aantrekkelijk salaris en goede secundaire arbeidsvoorwaarden een doorslaggevende factor. Drie van de vijf werkgevers in de top scoren hier hoog op. Dat bevestigt opnieuw hoe belangrijk een concurrerende beloning is in de strijd om talent.
Vorig jaar nog als tweede geëindigd en nu winnaar: Máxima Medisch Centrum. Het ziekenhuis scoort vooral op een zeer goede reputatie, baanzekerheid en het bieden van interessant werk.
Carlijn de Ruijter, lid van de raad van bestuur van het Máxima MC: “We zijn ontzettend trots op deze landelijke erkenning. Dat we de aantrekkelijkste werkgever zijn in de non-profit zegt veel over hoe we in Máxima MC met elkaar samenwerken. Ik zie het dagelijks terug in de fijne onderlinge werksfeer en de goede samenwerking. Daarmee maken we het verschil, voor elkaar en voor de patiënt. Blijkbaar delen we dat ook in onze privéomgeving: dat is het beste bewijs. Dit is dus een prijs voor al onze medewerkers.”
Vier van de vijf topwerkgevers worden vooral op hun reputatie goed beoordeeld. Opvallend is dat aantrekkelijk salaris en secundaire arbeidsvoorwaarden in de publieke sector nauwelijks een rol speelt als topdriver – in tegenstelling tot de private sector. Ook loopbaanontwikkeling wordt zelden genoemd. Dit laat zien dat medewerkers in de publieke sector vooral kiezen voor stabiliteit, inhoud en maatschappelijke relevantie.
Polariserende effecten
Tot slot toont het onderzoek van dit jaar aan dat maar liefst een kwart van de werkenden zichzelf als onderdeel van een minderheidsgroep beschouwt, waarvan een derde aangeeft hierdoor belemmeringen voor de loopbaan te ondervinden. Een illustratief voorbeeld is het AI-gebruik op de werkvloer: jongere generaties passen AI bijna vier keer zo vaak toe als oudere, waardoor wie hier niet in meegaat al snel als afwijkend van de nieuwe norm kan worden ervaren. Indien deze balans te ver doorslaat ontstaan er polariserende effecten.
Vanwege dergelijke wrijvingen is de rol van werkgevers cruciaal om de werkvloer te harmoniseren. Door de focus te leggen op wat collega’s wel delen en hen te stimuleren om naar elkaar te luisteren, kunnen zij onderling begrip en een krachtig “wij” gevoel creëren. Dit versterkt de samenhang binnen de organisatie en levert tegelijkertijd een waardevolle bijdrage aan de sociale cohesie in de samenleving.
Randstad Award
De Randstad Award is de jaarlijkse prijs voor de aantrekkelijkste werkgevers van Nederland gekozen door het Nederlandse publiek. Dit onderzoek laat Randstad wereldwijd al 25 jaar uitvoeren door een onafhankelijk onderzoeksbureau. De respondenten (werkend en niet-werkend in de leeftijd van 18 tot 67 jaar) kiezen uit de 150 grootste Nederlandse organisaties de aantrekkelijkste werkgevers. Onderzoeksbureau Kantar heeft in januari 2025 een representatief online panel van 13.140 respondenten een survey laten invullen. Het onderzoek (hier te vinden) geeft ook antwoord op de vraag welke aspecten van belang zijn om als werkgever aantrekkelijk gevonden te worden. Wereldwijd is het Randstad Employer Brand onderzoek gehouden onder ruim 170.000 respondenten in 34 landen.