Open dag Veldwijzer: 7 oktober vanaf 13.00 uur

04 okt 2023, 11:29 Nieuws
veldwijzer logos
Op 7 oktober laten de 5 samenwerkende welzijnsorganisaties binnen Veldwijzer zien wat er allemaal bereikt is. Maar ook wat de plannen voor de toekomst zijn.
Bijna een jaar geleden werd de Veldwijzer- Huiskamer-van-Veldhoven geopend door Burgemeester Marcel Delhez, met de duidelijke ambitie en opdracht: ‘je kunt hier altijd binnenlopen met een probleem of een vraag , en je gaat met een antwoord naar buiten’.
Na bijna 1 jaar ervaring willen de 5 samenwerkende welzijnsorganisaties binnen de Veldwijzer graag laten zien, wat er allemaal bereikt is. Maar ook wat de verdere plannen voor de toekomst zijn. Vandaar de open-dag op zaterdag 7 oktober vanaf 13.00 uur. Iedereen is van harte welkom aan de Sterrenlaan 15. Loop gerust binnen: de koffie staat klaar en alle deelnemende organisaties staan klaar om al uw vragen te beantwoorden.

Trots

Wethouder Stroeks, sterk betrokken bij de verdere ontwikkelingen bij Veldwijzer, is tevreden en trots op wat we bereikt hebben. “Bij de Veldwijzer kan elke Veldhovenaar binnen wandelen met een vraag of een probleem over zijn of haar persoonlijke situatie en die daarna met een zorgvuldig afgewogen antwoord de deur weer uit gaat. Een zorgzame en laagdrempelige ‘huiskamer’ waar Veldhovenaren van harte welkom zijn. Een fijne partner om mee samen te werken”, aldus de wethouder.
Op het plein voor de Veldwijzer zal de jaarlijkse 'erpel en juin'-actie plaatsvinden. Verse aardappelen en uien zullen verkocht worden en de opbrengst gaat naar de Voedselbank.
Tevens is er een speakerscorner ingericht, waar iedereen die dat wil, een boodschap kan brengen aan de bezoekers. Als men hier interesse in heeft, graag even vooraf doorgeven aan [email protected] .
Bij goed weer zal er een springkussen zijn voor de kinderen op het plein voor de Veldwijzer.

Veldwijzer 2.0:

BSR, Voedselbank en Stichting Leergeld werkten al langer intensief samen op de locatie Veldwijzer. Met de toevoeging van Stichting Welzijn Ouderen Veldhoven ( SWOVE) en Cordaad Welzijn werd een plaats gecreëerd in Veldhoven, waar iedereen naar binnen kon lopen met een hulpvraag ( Veldwijzer 2.0). Zo ontstond ook het idee van de 'Huiskamer van Veldhoven'. Deze is elke dag geopend en een team van enthousiaste gast- heren/vrouwen heet u welkom met een kopje koffie en helpt u naar de juiste personen.
Ambitie en opdracht van de Veldwijzer was en is om alle inwoners van Veldhoven, die het (even) niet alleen redden, ondersteuning aan te bieden. SAMENredzaamheid staat hierbij centraal.

Samenwerken

Samenwerken tussen de 5 betrokken welzijnsorganisaties, zonder de eigen identiteit en focus verloren te laten gaan, is de basis. Na een jaar kunnen we concluderen dat deze samenwerking sterk gegroeid is en dat er op diverse terreinen intensief wordt samengewerkt.
De uitgangspunten hierbij zijn:
  • Laagdrempelig en gastvrij voor alle Veldhovenaren
  • Vraag gestuurd en oplossingsgericht
  • Integrale benadering, ook omdat steeds meer vraagstellingen complex en/of meervoudig zijn
  • Een warme en leerrijke omgeving voor vrijwilligers, waarbij voor iedereen een plek is om bij te dragen. Daarbij maximaal afstemming op eigen wensen, ambities en capaciteiten
  • Efficiënte organisatie, waarbij elke gelegenheid aangegrepen wordt om kosten te besparen door samenwerking, zodat zo veel mogelijk geld naar activiteiten voor onze cliënten gaat.
Centrale welzijnsthema’s binnen Veldwijzer zijn o.a. armoedebestrijding, eenzaamheid, dementie, mantelzorg en juridische ondersteuning. Ongeveer 500 vrijwilligers, die we liever ambassadeurs noemen, zijn hierbij betrokken. Wilt u meer informatie of heeft u specifieke vragen of ideeën, graag contact opnemen met [email protected]

Veldwijzer 3.0

Vrijwel direct na de opening op 22 november 2022 zijn er gesprekken gestart met diverse organisaties en instanties over een mogelijke samenwerking, incl. huisvesting in het gebouw van de Veldwijzer.
Dit proces wordt uiterst zorgvuldig gedaan door een stuurgroep, waarin alle huidige organisaties zijn vertegenwoordigd, in nauw overleg met de Gemeente Veldhoven.
Dit gebeurt altijd met de Veldhovenaar, die een hulpvraag heeft, in gedachten: “welke nieuwe partners kunnen we toevoegen aan de 5 welzijnsorganisaties die reeds samenwerken binnen de Veldwijzer, zodat het voor alle Veldhovenaren nog gemakkelijker wordt om op een plaats met zijn hulpvraag naar binnen te lopen ( het 'ontsnipperen van de dienstverlening').
Energie-armoede is helaas een relatief nieuw thema, dat met name door de oorlog in Oekraine sterk op de voorgrond is getreden. Dit maakt de samenwerking tussen Veldhoven Duurzaam
en de welzijnsorganisaties binnen de Veldwijzer een belangrijke toevoeging. Zo kunnen de huidige en toekomstige bezoekers ook gebruik maken van de adviezen en diensten van Veldhoven Duurzaam. Het feit dat we op deze manier energie-adviezen ook 'achter de voordeur' kunnen brengen, zal enorm helpen om de benodigde energie-transitie ook voor meer kwetsbare groepen in Veldhoven te realiseren.
Of zoals Ad van Rooij, voorzitter Velhoven Duurzaam, het verwoordt: “We hopen dat we door deze samenwerking drempels weg kunnen nemen voor bewoners die onze ondersteuning het hardste nodig hebben maar om verschillende redenen geen beroep op ons hebben gedaan”
Tijdens deze open dag zal Veldhoven Duurzaam zich ook presenteren. Zij blijven echter ook aanwezig met hun 'duurzaamheidswinkel' in het Citycentrum ( Meent 24).
Een tweede toevoeging, die ook tijdens deze open dag gepresenteerd zal worden, is het initiatief ' Langer Thuis Wijzer'.
Dit betreft een samenwerkingsverband tussen de Gemeente Veldhoven, Stichting Oktober, Woonstichting “THUIS”, SWOVE en stichting Wooninc. Zij gaan gezamenlijk kennis, informatie en ondersteuning bieden rondom langer zelfstandig thuis wonen voor ouderen in Veldhoven. Zij gaan de senioren ondersteunen in hun zoektocht naar een passende welzijn, woon- of zorgoplossing. Door maatschappelijke ontwikkelingen, maar ook door de nadrukkelijke wens van vele ouderen zal het thema “langer thuis wonen” steeds belangrijker worden. Deze samenwerking moet er voor zorgen, dat Veldhovenaren die vragen hebben op een plaats, nl. 'Langer Thuis Wijzer',terecht kunnen. Dit moet voorkomen dat cliënten van het kastje naar de muur gestuurd worden.
Op maandag ( 9-12 uur) en dinsdag ( 13-16 uur) zijn vertegenwoordigers van de betrokken organisaties beschikbaar in de Veldwijzer voor alle vragen betreffende passende welzijn-, woon- of zorg-oplossingen.
Vrijwilligers
Op dit moment zijn er ruim 500 vrijwilligers werkzaam bij de 5 welzijnsorganisaties binnen de Veldwijzer. Echter door de groei van diverse activiteiten of door het opstarten van nieuwe activiteiten zijn er vele vacatures.
Binnen Veldwijzer wil men een warme en leerrijke omgeving voor vrijwilligers creëren, waarbij voor iedereen een plek is om bij te dragen. Er wordt hierbij maximaal rekening gehouden met wensen, ambities en capaciteiten van de vrijwilliger. Tevens wordt er, daar waar nodig en zinvol, een breed scala van opleidings- en ontwikkelings- mogelijkheden geboden.
Voor mensen die interesse hebben om het vrijwilligersteam te komen versterken, kunnen contact opnemen via [email protected]
. Of gewoon binnenlopen tijdens de open dag. Je interesse kan specifiek voor een van de 5 organisaties zijn of meer generiek voor de Veldwijzer.