Petitie voor kerkenvisie vandaag aangeboden. Maar is de gemeente er ook klaar voor?

16 feb 2021, 10:42 Nieuws
willibrorduskerk zeelst
Veldhoven Nieuws

Vandaag, 16 februari biedt Mieke van Lisdonk, voorzitter van de KBO-afdeling Zeelst, de petitie aan aan de burgemeester van Veldhoven. Maar is de missie daarmee geslaagd?

Nog vóór de einddatum van het burgerinitiatief van de Veldhovense KBO afdelingen en heemkundestichtingen, liet wethouder Hans van de Looij de gemeenteraad weten dat er subsidie is aangevraagd voor het opstellen van een kerkenvisie. Missie geslaagd, zo zal menigeen denken, maar daar wordt door de initiatiefnemers anders over gedacht. Sterker nog, het begint nu pas. En, er is nog heel veel werk te verzetten.

Ruim 1400 mensen ondertekenden de oproep aan de gemeente Veldhoven om een kerkenvisie te ontwikkelen en het pleidooi om de kerk van Zeelst te beschermen door er een monumentale status aan te verlenen. Uit de talloze reacties blijkt dat het onderwerp leeft binnen de gemeenschap van Veldhoven. De kerken in de verschillende dorpen zijn voor hen een vertrouwd herkenningspunt als ze thuiskomen. Het uurwerk op de toren vertelt hen de tijd, de kerkklokken maken mensen deelgenoot van bijzondere momenten, het gebouw biedt ruimte voor bezinning. De kerkgebouwen geven een gezicht aan het dorp en versterken het gemeenschaps- en dorpsgevoel. Dit blijkt niet alleen uit deze actie, maar ook uit de initiatieven in de Veldhovense wijk d’Ekker, waar mensen zich sterk maken voor het behoud van de toren van de St. Jozefkerk.

Regie

De initiatiefnemers willen dat het gemeentebestuur de regie neemt bij het ontwikkelen van een duurzaam toekomstperspectief voor al het religieuze erfgoed in Veldhoven. Daarbij is het van groot belang dat de inwoners van Veldhoven actief meedenken en meebeslissen over die toekomstvisie. Dit past helemaal in de Omgevingswet die vanaf 2021 van kracht is.

Over deze wet schrijft de Rijksoverheid op haar website : “ De nieuwe wet zorgt voor een samenhangende aanpak van de leefomgeving, ruimte voor lokaal maatwerk en betere en snellere besluitvorming. Daarnaast wordt participatie bevorderd. Bijvoorbeeld door burgers en ondernemers zo goed mogelijk te betrekken bij de ontwikkeling van de leefomgeving .”

Deze nieuwe wet draagt dus de belofte van burgerparticipatie in zich. Maar, is de gemeente Veldhoven hier wel klaar voor? Echt ‘participeren’ betekent een continu proces van kennis uitwisselen en vooral ook luisteren naar elkaar. Het uiteindelijke doel moet een breed gedragen toekomstvisie zijn.

Wethouder

Wethouder van de Looij haastte zich direct na de raadsvergadering te benadrukken dat het gemeentebestuur niet verantwoordelijk is voor het ontwikkelen van een kerkenvisie en verwijst naar het parochiebestuur. Hierbij gaat hij voorbij aan het uitgangspunt dat een Kerkenvisie betrekking heeft op alle kerkgebouwen en religieuze bouwwerken (zoals beelden of kapellen) van alle geloofsgemeenschappen in Veldhoven. Ook ten aanzien van de tweede stelling in de petitie reageert de wethouder terughoudend. Een gemeentelijk monumentenbeleid zou niet nodig zijn, omdat er al sprake is van een ‘beschermd dorpsaanzicht’.

Jammer en een gemiste kans, zo reageren de vertegenwoordigers van de KBO-afdelingen en de heemkundestichtingen. Nog voordat we van start gaan, wordt er een afwachtende houding aangenomen, terwijl we nu juist vragen om een proactieve opstelling. Een kerkenvisie kan een eerste bouwsteen zijn, voor een gemeentelijke omgevingsvisie. Juist in dit jubileumjaar is het goed met elkaar na te denken hoe we Veldhoven als stad van dorpen verder ontwikkelen naar de toekomst.

Toch laten de initiatiefnemers zich niet uit het veld slaan. Als de gemeente de regie niet wil nemen, zullen zij druk blijven uitoefenen op de gemeenteraad. Zij worden daarbij niet alleen gesteund vanuit de brede achterban binnen de KBO en de vrienden van de heemkundestichtingen. Ook vanuit het verenigingsleven in de kerkdorpen mogen zij, generatie breed, rekenen, op sympathisanten. Daarnaast bleek uit een belronde met alle politieke partijen in Veldhoven, dat ook hier een duidelijke vraag is naar meer politieke openheid en flexibiliteit.

Uitvoering

Ondertussen gaan de KBO-afdelingen en de heemkundige stichtingen door met zich voorbereiden op de volgende fase: de uitvoering. Bij de uitwerking van de kerkenvisie wil de KBO graag een belangrijke rol spelen, door de gevoelens en meningen van hun brede achterban te vertegenwoordigen. Voor wat betreft de gemeentelijke monumentenlijst, daar blijven de drie heemkundestichtingen, binnenkort gefuseerd tot het Erfgoedhuis Veldhoven, zich sterk voor maken. Veldhoven heeft veel historische schatten om voor de toekomst te bewaren. En wat zou zo'n gemeentelijke monumentenlijst in dit jubileumjaar een prachtig cadeau zijn aan alle Veldhovenaren met een warm hart voor hun cultureel erfgoed!