Steenmarter gesignaleerd in Veldhoven

23 jan 2022, 9:42 Nieuws
steenmarter foto johan van zijll
Johan van Zijl

Steenmarters schuwen de mens steeds minder en nestelen zich in tuinen en huizen. Nog niet zo lang geleden werd er een vastgelegd in de Heikant.

Het roofdier heeft het formaat van een huiskat, alleen heeft de steenmarter kortere pootjes. Door zijn grote aanpassingsvermogen komt de marter in vrijwel alle biotopen voor. Steeds vaker maken ze een rustplaats in tuinen en woningen. Het dier legt er een voedselvoorraad aan en brengt er de jongen groot. Eenmaal in je huis of tuin kunnen ze grote schade aanrichten.

Dakpan

Een marter is heel sterk. Hij kan heel goed klimmen, springen en graven. Met gemak tilt hij een dakpan op om zich ertussen te wringen. Een gaatje van slechts 5 centimeter is voldoende, daardoor kan hij binnenkomen via de kruipruimte, kelder of spouwmuur via bijvoorbeeld een boom die vlakbij huis staat. Omdat hij van een droge en warme plek houdt, tref je hem wel eens aan op zolders, onder daken of in schuurtjes.

Ze eten vrijwel alles zoals bessen, appels, insecten, muizen, ratten, mollen, konijnen en kippen. De steenmarter weet dit dan ook te vinden. Het voordeel is wel dat ze dan niet zo snel hun toevlucht zoeken in je huis omdat ze zich al in je tuin zullen nestelen.

Gebonk

In huis veroorzaakt de steenmarter in de nachtelijke uren gebonk. Behalve het veroorzaken van geluidsoverlast, laat hij ook van alles achter in latrines. Dit zijn stank veroorzakende rijen van uitwerpselen, urine en dode dieren. Als je dit in huis aantreft: neem contact op met een professionele bestrijder.

Van stank houdt de steenmarter niet. Een wc-blokje of een in ammoniak gedrenkte doek wil wel eens helpen. En mocht je een steenmarter aantreffen bij je auto, zet deze desnoods op een andere plaats neer.