Stichting GoClean Veldhoven maakt kinderen bewust van problemen zwerfafval

28 okt 2021, 19:18 Nieuws
marjon van schalkwijk
In januari krijgen alle kinderen in de leeftijd van 4 tot en met 8 jaar gratis het prentenboek ZAP vriendjes. De stichting wil hiermee op een leuke en educatieve manier de bewustwording van de problemen rondom zwerfafval vergroten.
De ruim 170 vrijwilligers van Stichting Goclean Veldhoven spannen zich als zwerfafvalpakkers (ZAPpers) in voor een schoner Veldhoven. Om ook de jeugd hierbij te betrekken, brengen ze nu een prentenboekje uit. Kinderen zien tekeningen uit de eigen leefomgeving en worden gestimuleerd om zelf op pad te gaan met hun leerkracht, (groot)ouders en vriendjes om de eigen buurt of omgeving van hun school schoon te maken. Met de gedachte ‘Jong geleerd, is oud gedaan’ draagt de stichting een steentje bij aan een schoner Veldhoven.

ZAP-vriendjes

In het boekje gaat de tweeling Julia en Mees naar kinderboerderij de Hazewinkel. Als ze een sneeuwpop maken, is die de volgende dag al weer gesmolten. “Het wordt steeds warmer in Nederland en daardoor valt er minder sneeuw”, zegt Julia tegen Mees. In de kinderboerderij vertelt dierenverzorger Jan aan de kinderen hoe lang het duurt voordat afval in de natuur is afgebroken. Zo weten de kinderen nu dat een plastic flesje helemaal niet wordt afgebroken. Jan vertelt dat er elk jaar miljoenen dieren sterven door zwerfafval. Als de kinderen dan naar huis lopen, zien ze overal afval liggen. Ze willen ZAPper worden en vragen dat aan hun vader. Die vindt het goed, papa meldt hen aan en ze krijgen alle spullen die ze nodig hebben om afval te rapen. Ze maken ook andere kinderen enthousiast en ze maken een club met de naam ZAP-vriendjes. Ze spreken af om elke woensdagmiddag in de speeltuin bij elkaar te komen.
Marjon van Schalkwijk is secretaris van Stichting GoClean Veldhoven. Zij bedacht het verhaal. “Ik heb het concept van het boek laten controleren door een leerkracht. Die stelde vast dat het aansluit bij de doelgroep.” Het boekje is door Miranda Vries van DoekieKunst voorzien van fraaie tekeningen. Die bevatten onder meer herkenbare punten uit Veldhovense wijken. De boeken zijn inmiddels besteld bij de drukker. In januari worden ze via de basisscholen aan de kinderen verstrekt.

Veldsink Advies

Het aan de Burgemeester van Hoofflaan gevestigde Veldsink Advies is zelfstandig adviseur van RegioBank en steunt dit prachtige initiatief dat bijdraagt aan een sociaal vitaal Veldhoven. Adviseurs van RegioBank weten hoe belangrijk een leefbare buurt is. Daarom steunt RegioBank samen met het Oranje Fonds lokale projecten die het buurtgevoel vergroten.
Doet u ook mee?
Tot 1 december 2021 kunt u dit initiatief steunen met een bijdrage op samenvoordebuurt.nl .