Symbolisch eerste steen Brede School Zilverackers gelegd

12 jun 2023, 17:12 Nieuws
bs zilverackers 05
Alle toekomstige gebruikers van de Brede School Zilverackers waren maandag 12 juni aanwezig bij de in aanbouw zijnde accommodatie aan de Roskam. Julia, Zohra en Isis legden de symbolische eerste steen.

Ooievaars

Terwijl de zon volop scheen, kwamen zo’n 200 kinderen van de basisscholen De Brembocht en Dick Bruna, kinderopvang Nummereen en BSO IK-OOK vanuit de vlakbij gelegen noodopvang naar de nieuwbouw. Symbolisch voor de verwachte toename van het aantal kinderen dat hier uiteindelijk les gaat krijgen, waren de 3 ooievaars die vlak voor de eerstesteenlegging overvlogen.
De Brede School Zilverackers wordt gebouwd door SMT Bouw en Vastgoed BV uit ’s-Hertogenbosch. Er waren korte toespraken van een afgevaardigde van het bouwbedrijf en wethouder Thomas van Broekhoven. “Veldhoven groeit en daarmee ook de vraag naar voorzieningen. Het is dan ook fijn om te zien dat we straks een mooi schoolgebouw hebben voor de kinderen uit Zilverackers, zodat ook zij in hun eigen wijk naar school kunnen.”

Voetballen

Aan Joes werd gevraagd of hij iets gaat missen uit het oude gebouw als hij straks in het nieuwe schoolgebouw les krijgt. “Nee, want alles gaat mee naar de nieuwe school”, antwoordt hij slim. Gijs gaat straks het grasveld waarop hij lekker kan spelen en voetballen missen, zegt hij. Maar dat zal meevallen, want dat kan straks ook nog steeds. Ole verwacht dat hij het speelgoed uit het oude gebouw het meest zal missen, maar ook dat zal wel meeverhuizen. Vooral de Duplo moet mee, zegt hij.
De kinderen hebben er al zin in om naar het nieuwe gebouw te verhuizen. De klimwand en de boekenkast waar je in kunt zitten zijn voor Joes dingen om naar uit te kijken. En Gijs kijkt uit naar de gymzaal zodat hij niet meer helemaal naar het Sondervick moet.

Hijskraan

Het bouwbedrijf is benieuwd of de kinderen later ook in de bouw gaan. Joep lijkt het wel wat. “Ik zou wel in een hijskraan willen zitten. En anders profvoetballer worden.” Gijs in elk geval niet. “Ik wil later meester worden.”
Na de interview legde de wethouder symbolisch de eerste steen van de Brede School Zilverackers. Dat deed hij samen met enkele toekomstige gebruikers van het schoolgebouw te weten Julia (kinderopvang Nummereen), Zohra (basisschool Dick Bruna) en Isis (basisschool De Brembocht). Na afloop was er voor alle kinderen een ijsje.

Thuisnabij onderwijs in Zilverackers

De Brede School wordt niet alleen een school, maar is ook een plek voor kinderdagopvang, peuterprogramma en buitenschoolse opvang. Op die manier maakt gemeente Veldhoven thuisnabij onderwijs in het gebied Zilverackers mogelijk. Een gebouw voor nu en later.
Het ontwerp is zodanig dat het gebouw het te verwachten grote aantal van 580 leerlingen aankan. De gemeente verwacht op de langere termijn dat er 415 leerlingen uit het gebied Zilverackers naar school gaan. Inpandig worden daarom nu hiervoor de technische voorzieningen meegenomen, zodat later door de markt een gedeelte van het gebouw kan worden ontwikkeld naar appartementen.

Noodopvang

De noodopvang zit momenteel helemaal vol. Via een interne verbouwing lukt het om voor de start van het nieuwe schooljaar een extra groep te huisvesten. Volgens een woordvoerder van een van de scholen zullen de kinderen in februari 2024 hun intrek in het nieuwe gebouw kunnen nemen.