Veldhovense zeearenden naar Frankrijk voor fokprogramma

26 okt 2021, 21:00 Nieuws
zeearend
Zes zeearenden uit Zoo Veldhoven zijn vandaag vertrokken naar Frankrijk. Ze nemen er deel aan het eerste Europese fokprogramma van de zeearend.
In Frankrijk leven maar twee paartjes zeearenden in het wild. Daar moet verandering in komen, vindt de wereldberoemde Franse valkenier Jacques-Olivier Travers. Hij heeft vlak bij het Meer van Genève een roofvogelpark. De Fransman is zeer begaan met bedreigde diersoorten, het klimaat en het milieu. Hij zet zijn roofvogels onder meer in om bewustwording te creëren. Zo laat hij zijn roofvogels vluchten maken met een camera op hun rug om aan te tonen dat de gletsjers in de Alpen steeds kleiner worden. Ook maken zijn dieren vluchten vanaf bekende gebouwen als de Eiffeltoren, de Tower Bridge en de Euromast. Een vlucht vanaf de hoogste toren ter wereld, de Burj Khalifa in Dubai, was via BBC World in tal van landen in de wereld live te volgen.

Broedkoppels

Richard Loomans, eigenaar van Zoo Veldhoven, hielp Travers in 2009 voor het eerst. De Fransman maakte een documentaire voor de BBC en had daarvoor een condor nodig. Die stelde Loomans aan hem ter beschikking. Nu werken Loomans en Travers samen aan het eerste Europese fokprogramma van de zeearend. De zes zeearenden verblijven sinds 2013 in Zoo Veldhoven, het jaar dat Loomans het dierenpark overnam. “Ze zitten als koppels in grote volières. Het zijn allemaal bewezen broedkoppels die in de Zoo al nakomelingen hebben geproduceerd.” De enorme vogels wegen zo’n zeven kilo en hebben een spanwijdte van ongeveer 2,5 meter.
Het fokprogramma in Frankrijk duurt tot 2030. “In tien jaar willen we in totaal 86 zeearenden terugbrengen in de natuur. De twee paartjes die nu in het wild leven, zitten in het noorden. Wij willen in het midden van Frankrijk een nieuwe populatie creëren”, legt Travers uit. De in het wild levende zeearenden leven van vis en watervogels.
Loomans stelt de dieren graag beschikbaar om de zeearend in Frankrijk te herintroduceren. “De broedkoppels liggen niet voor het oprapen. Ik ben blij met deze samenwerking om zo een bijdrage te leveren aan de instandhouding van de soort.”
Voor bezoekers van Zoo Veldhoven zijn er nog voldoende zeearenden te zien. Het park is nog tot en met zondag open. Daarna volgt de wintersluiting en op 1 maart openen de deuren weer.