Vijf jaar VoorleesExpress in Veldhoven

07 okt , 11:43 Nieuws
voorleesexpress
Veldhoven Nieuws
VoorleesExpress is een landelijk project dat in Utrecht is gestart. De doelstelling is het verspreiden van taalplezier en de drempel naar taal en taalontwikkeling te verlagen. Bibliotheek Veldhoven is in 2019 aangehaakt bij het landelijke initiatief.
Deze maand bestaat de VoorleesExpress Veldhoven dus vijf jaar. “In 2019 zijn we begonnen met onze  deelname aan dit landelijk project, waarbij vrijwilligers bij gezinnen thuis in Veldhoven gaan voorlezen. Het doel is om de spraak- en taalontwikkeling en het (voor)leesplezier te stimuleren bij jonge kinderen en hun ouders/verzorgers”, vertelt kartrekker en projectleider Imke Duijf van de bibliotheek.
Met prentenboeken en taal(spelletjes) gaan de vrijwilligers naar de gezinnen en ontdekken ouders wat zij te delen hebben, en ontdekken kinderen wat taal voor hen kan doen. En hoe leuk dat is! Voor minder moeten en meer zelfvertrouwen. Want dan volgt het leren vanzelf.
Mede dankzij het grote aantal internationals in Veldhoven is het project in Veldhoven erg succesvol. Inmiddels hebben tientallen gezinnen deelgenomen en zijn meer dan 30 vrijwilligers actief voor de VoorleesExpress!
Afgelopen week is het eerste lustrum gevierd met een feestelijke middag in de bibliotheek. Daarvoor kwam prentenboekenmaker Mylo Freeman twee keer een voorstelling geven. Een groot aantal van de  deelnemende gezinnen en vrijwilligers waren daarbij aanwezig.