Wat te doen als je geen mondkapje kunt dragen in het ziekenhuis?

20 dec 2020, 18:29 Nieuws
mondkapje robert wilkos via pixabay
Op 1 december is de mondkapjesplicht ingevoerd voor alle algemene ruimtes. Net op die dag werd een patiënt die geen mondkapje kan dragen de toegang tot het Máxima MC in Veldhoven geweigerd.
De betreffende patiënt leidt aan een zeldzame longziekte. Daardoor hoest de patiënt veel en is ademen lastig. Een mondkapje dragen is niet mogelijk. Eenmaal in het ziekenhuis voor een afspraak werd de patiënt de deur gewezen. Wie op medische gronden een vrijstelling wil, moet daarvoor een verklaring overleggen. De Rijksoverheid verwijst naar de huisarts, maar die zegt niet bevoegd te zijn om zo’n verklaring te geven.
Op de website van de overheid wordt bovendien aangedrongen om de eigen huisarts niet te bellen met het verzoek om een document op te stellen. Ook de KNMG, de landelijke artsenfederatie, zegt dat het niet aan de huisarts is om uitzonderingenbriefjes uit te schrijven. Het brengt het beroepsgeheim van de arts in gevaar en het verhoogt de druk op de zorg extra. Tevens brengt het patiënten mogelijk in een situatie dat zij medische gegevens moeten delen met handhavers.

Onhoudbare situaties

Het meldpunt Ieder(in)
is een netwerk voor mensen met een beperking of chronische ziekte. Ze focussen onder meer op de effecten van de corona-maatregelen die het leven van mensen met een beperking of chronische ziekte zodanig onder druk zetten dat onhoudbare situaties ontstaan. Het meldpunt ontvangt momenteel veel meldingen van mensen die geen mondkapje kunnen dragen en daardoor tegen problemen aanlopen.
Het ministerie van Volksgezondheid verwijst onder meer naar een uitzonderingskaartje dat iedereen kan downloaden van de site van Vilans, het kenniscentrum voor langdurige zorg. Naast het kaartje kan men relevante medicijnen laten zien en/of een bewijs van de afspraak of behandeling door de arts.

Reactie MMC

Veldhoven Nieuws heeft het ziekenhuis om een reactie over dit voorval gevraagd. Een woordvoerder meldt het onderstaande.
“Ons ziekenhuis bevindt zich momenteel in de tweede golf coronabesmettingen. Ondanks een groot aantal patiënten met het coronavirus en de druk die dat legt op onze zorg, proberen we zoveel mogelijk reguliere zorg door te laten gaan. Daartoe is het van belang dat ons ziekenhuis een veilige omgeving biedt aan haar (kwetsbare) patiënten, bezoekers en medewerkers.
Onderdeel van dit beleid is de plicht om in ons ziekenhuis een mondkapje te dragen, in lijn met de landelijke mondkapjesplicht. We begrijpen heel goed dat er situaties denkbaar zijn dat iemand geen mondkapje kan dragen. Als dit het geval is, dan vragen wij deze persoon aan te tonen waarom deze uitzondering voor hem/haar geldt. Dat kan door het tonen van een medische verklaring of een kaartje als bewijsmiddel dat op de site van Vilans staat. Dit kaartje kunnen mensen zelf printen en uitknippen. Dit beleid communiceren wij ook op onze website.”
Ter aanvulling over de betreffende patiënt:
“Het is overigens echt een vervelend misverstand geweest, dat ontstond omdat er op dat moment (de dag dat de landelijke plicht van kracht werd) even onduidelijkheid was over het geprinte pasje (door gebrekkige informatievoorziening vanuit de overheid op dat moment). Heel vervelend, maar we hebben de persoon in kwestie een bloemetje gestuurd en natuurlijk contact opgenomen om het voorval te bespreken.”