Zonnebloem Zeelst bestaat 60 jaar

21 aug , 9:26 Nieuws
zonnebloem zeelst 60
Zonnebloem Zeelst zet zich al 60 jaar in voor ouderen met een beperking en eenzame wijkbewoners. Op 31 augustus wordt dit jubileum gevierd met alle vrijwilligers en gasten tijdens een dag vol feestelijkheden.
Het aantal gasten van de Zonnebloem Zeelst schommelt al 6 decennia tussen de 40 en 50 weet voorzitster Ine van Boekel. “Bij de viering van het 10-jarig jubileum waren er circa 50 gasten, 20 vrijwilligers en een aantal chauffeurs. De chauffeurs waren in die tijd vooral winkeliers. Zij waren op dinsdag vrij en hadden de beschikking over een auto waardoor ze de Zonnebloemgasten thuis konden ophalen. Nu hebben we nog steeds zo’n 20 vrijwilligers en een aantal chauffeurs.”

Vergrijzing

De Zonnebloem richt zich op een specifieke groep. Het zijn vrijwel allemaal ouderen met een beperking en eenzame wijkbewoners. “Het is belangrijk om eenzamen een keer uit hun isolement te halen. Maar ze zijn moeilijk te bereiken. Als we een signaal krijgen vanuit de familie, thuiszorg of huishoudelijke hulp, gaan we ze bezoeken”, vertelt gastvrouw Jet de Greef. “Vaak buurten we dan gezellig bij een kop koffie. Ik vertel over de activiteit en vraag of ze willen komen.” Een gevolg van de vergrijzing is de toename van het aantal mensen met dementie. “Dat zien we ook bij de Zonnebloem. We proberen die mensen er zo lang mogelijk bij te houden”, zegt Trees Gepkens die al 30 jaar secretaris is.
10 keer per jaar houdt Zonnebloem Zeelst een activiteit voor de gasten. “Vroeger ging elke activiteit vooraf door een mis, en later een gebedsdienst. Dat is sinds de laatste 7 à 8 jaar niet meer het geval”, zegt de voorzitter. De meeste activiteiten vinden plaats in Huize Sele waar ongeveer de helft van de gasten woont. Elk jaar houdt de Zonnebloem er een carnavalsmiddag en een paas- en kerstactiviteit. “Er is altijd koffie met iets lekkers erbij. We proberen ze te verwennen. Vaak gaan ze naar huis en dan zeggen ze: nu hoeven we thuis niet meer te eten”, zegt Gepkens met een lach.

Jubileum

Een jubileum moet gevierd worden, en dat doen ze in Zeelst dus ook. Grard Snelders is niet alleen vertrouwenspersoon en spreekstalmeester bij de Zonnebloem, maar ook voorzitter van de jubileumcommissie. “Vanwege het jubileum hebben we dit jaar elke maand een activiteit. Daarnaast kleden we elke activiteit een beetje extra aan in het kader van het jubileum. Een populaire activiteit is het bezoek aan het Trapjeshuys. Dit jaar verzorgde de familie Smeeman vanwege ons jubileum een zeer goed verzorgde lunch toen we daar onlangs met 40 gasten ontvangen werden. Eddy Graat verzorgde de muziek en burgemeester Marcel Delhez schoof aan en maakte aan alle tafels een praatje.”
De grote feestdag vindt plaats op 31 augustus. Snelders: “We beginnen de dag om 10.00 uur in Huize Sele met een korte plechtigheid. Daarna lopen we onder begeleiding van het Onze Lieve Vrouwe Gilde richting café Sint Joris. Onderweg wordt er bij de voormalige Willibrorduskerk een vendelgroet gebracht. Na een lunch in Sint Joris volgt een feestmiddag met een hapje, drankje en verrassend entertainment. Om 17.00 uur worden de gasten die opgehaald zijn, weer naar huis gebracht.”