Dana Foederer en Kayleigh van Dooren speelden met PSV in de UEFA Women’s Champions League tegen FC Barcelona

Kayleigh van Dooren (r) in actie tegen FC Barcelona
Kayleigh van Dooren (r) in actie tegen FC Barcelona
Foto: © PSV Media

De Veldhovense Dana Foederer (18) en Kayleigh van Dooren (21) speelden met PSV in de UEFA Women’s Champions League twee keer tegen FC Barcelona. Veldhoven Nieuws was benieuwd naar hun ervaringen.

FC Barcelona is een topploeg in het vrouwenvoetbal en heeft uitgesproken een serieuze poging te doen om de Champions League te winnen. Voor Dana Foederer kwam een droom uit. “Ik ben ongelofelijk trots dat ik op 9 december mijn UEFA Women’s Champions league debuut heb mogen maken tegen niemand minder dan FC Barcelona. FC Barcelona is een van de topploegen van de wereld in het vrouwenvoetbal en dit zag je dan ook wel terug in de wedstrijd. Ondanks dat we 9 december met 4-1 verloren, overheerste het gevoel van trots. Een week later, op 16 december, stond de return op het programma. We vlogen een dag voor de wedstrijd naar Barcelona en alles was op en top geregeld. De wedstrijd stond gepland in het Johan Cruyff stadion, Het thuisstadion van de vrouwen en jeugd van Barca. Een fantastisch complex en het veld leek wel een biljartlaken. Alles was dus perfect voor een mooie wedstrijd. Ik startte niet in de basis want de concurrentie op mijn positie is erg groot. Ik moet mijn plek nog veroveren. Maar gelukkig mocht ik nog ruim 25 minuten invallen. Wat een eer dat ik ook deze wedstrijd weer mocht meedoen. Dat voelt als een waardering voor mijn harde werken, wat je bij PSV elke dag moet doen. Ondanks dat we de wedstrijd eindigden met dezelfde cijfers als de thuiswedstrijd, voelt het voor mij en het team toch als een fantastische ervaring.”

Dana Foederer
Foto: Edwin van Zandvoort

Veel geleerd

“We hebben veel geleerd en gezien wat de top van de wereld is. Al met al kijk ik terug op 2 prachtige wedstrijden. Ik ben heel erg blij dat ik op mijn 18e jaar dit al heb mogen meemaken. A dream came true. Naast de finale op het EK met Oranje O17, wederom een fantastische ervaring die niemand me meer zal afnemen. Nu de focus op de competitie en mijn verdere ontwikkeling bij PSV, waar ik met de beste van Nederland elke dag op het veld sta. Elke dag keihard werken om naar de top te komen.”

Allereerste officiële uitwedstrijd van PSV

Kayleigh van Dooren draait al enkele jaren mee bij PSV. In de ochtend van de wedstrijddag moest ze nog een tentamen maken voor haar universitaire opleiding. “Op 16 december 2020 vond de allereerste officiële Europese uitwedstrijd van PSV plaats. Met alle coronatesten en -protocollen was de reis naar Barcelona al een belevenis op zich. Dit nemen we natuurlijk allemaal voor lief, want we zijn in deze bizarre tijden al heel blij dat we überhaupt mogen voetballen! Wel heel zuur dat er niet met publiek gespeeld mag worden; het Philips Stadion zou met dit prachtige affiche ongetwijfeld heel goed gevuld zijn.”

Johan Cruijff stadion

“In Barcelona speelden we in het Johan Cruijff Stadion, net nieuw. Ook dat zou vast en zeker vol hebben gezeten met de fanatieke Spaanse supporters van FC Barcelona. De omstandigheden in Spanje waren perfect. 17 graden, zonnetje en een grasmat die best met een biljartlaken vergeleken mag worden. De dag voorafgaand aan de wedstrijd trainden we in het stadion en was de scherpte in de groep voelbaar. We zijn de laatste weken als team naar elkaar toe gegroeid na een hectische periode en een trainerswissel. Dat betaalde zich uit in het tweeluik met FC Barcelona, waarin we verdedigend als collectief fungeerden, maar ook in de laatste competitiewedstrijd voor de winterstop tegen Heerenveen (2-0 winst).”

Tentamen

“Op de wedstrijddag zelf moest ik in de ochtend nog een tentamen maken. Ik zit inmiddels in het  laatste jaar van mijn universitaire opleiding en ben bezig met het afronden van de laatste vakken. Toen ik een maand geleden de tentamendata zag, dacht ik: ‘16 december, dan had ik toch nog iets?’  Ja, zeker heb je dan nog iets, een wedstrijd in en tegen Barcelona, zo bleek later. Gelukkig is het allebei goed gekomen, haha.”

Absolute top

“FC Barcelona gaat in Spanje ruim aan kop en heeft uitgesproken dit jaar een serieuze poging te gaan doen om de UEFA Women’s Champions League te winnen. Voor ons een mooie kans om onszelf te meten met de absolute top. Als PSV zijnde willen we graag structureel bij de top 16 van Europa gaan  horen; daarin zijn dit soort ervaringen heel waardevol. Op het veld was er zeker nog sprake van een niveauverschil, maar we zijn onderweg. De afgelopen jaren heeft PSV heel grote stappen gezet en binnen de club wordt er alles aan gedaan om die lijn de komende jaren door te trekken.”

Heel leerzaam

“Na de wedstrijd waren we moegestreden, maar het trotse gevoel over hoe we ons gepresenteerd hebben, overheerste. Veel tijd om alle indrukken te laten bezinken was er niet, want het vliegtuig stond te wachten. Snel douchen, opruimen en de bus in richting het vliegveld. Eén van de weinige  voordelen van corona die ik tot nu toe heb kunnen ontdekken: het is heerlijk rustig op het vliegveld. De terugreis verliep voorspoedig en rond 11 uur waren we dan ook alweer in Eindhoven; een paar uur eerder stonden we nog te voetballen in Barcelona! Al met al waren de 2 dagen in Barcelona heel druk en vol met nieuwe prikkels, maar heel leerzaam en een ervaring om nooit te vergeten. Ik moet wel bekennen dat ik na het douchen nog snel even terug ben gelopen naar het veld om een laatste blik te werpen op dat prachtige stadion, waar we zojuist de allereerste officiële Europese uitwedstrijd van PSV gespeeld hadden. Een besefmomentje.”

“We hebben nu vakantie tot 6 januari, genoeg tijd om het hectische afgelopen jaar te laten bezinken en fris aan de start van de tweede seizoenshelft te verschijnen. Tijd om in 2021 de eerste prijzen in de geschiedenis van PSV binnen te gaan slepen!”

Blijf op de hoogte en volg de Facebookpagina van Veldhoven Nieuws

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen