Eindelijk raak voor Joop van Baren in driebandentoernooi Veldhoven

24 apr 2023, 10:31 Sport
joop van baren kampioen
Al zes keer bereikte Joop van Baren de finalepoule van het Groot Veldhovens Driebandentoernooi. Nog nooit won hij de sportieve uitdaging. Afgelopen zondag was de kampioensbeker voor hem.
Door Thieu Vlemmix
Nooit was de eindwinst in dit typisch Veldhovense Driebandentoernooi voor hem weggelegd. Wel bereikte hij een zestal keren de finalepoule en werd al eens tweede. Dit keer haalde hij opnieuw de eindstrijd en wilde er nu echt voor gaan. Dat onderstrepen zijn woorden vooraf: “Ik ga voor de winst en als dat lukt dan draag ik dat op aan mijn geweldige oom Adje Coppelmans, de een aantal jaren geleden (te vroeg) overleden, geliefde Zeelstenaar. Hij bracht mij de allereerste beginselen van het biljarten bij”. De gedachten en woorden bij de prijsuitreiking gingen dan ook meteen richting zijn oom. Een mooi gebaar.

Finale

In september 2022 startte het toernooi met 23 poules van vier en daarvan gingen de eerste twee door naar de volgende ronde en zo verder, totdat op donderdag 13 april jl. in ronde vier de laatste acht werden bereikt voor de finale. De acht: Bert-Jan Tournier, Harry Verhagen, Joop van Baren, Piet van Mol, Stanley Franssen, Mark Faassen, Nico Kooke en Theo van Kruydijk. Joop van Baren - startgemiddelde van 15 - startte meteen al flitsend met 30 caramboles in zijn eerste partij; een score van 200 %. Dat gebeurde tegen Mark Faassen, die zich daar niet aan stoorde en zelf, met 17 caramboles, eveneens royaal boven zijn moyenne bleef. Daarnaast maakte ook Piet van Mol met een score van 21 (+131 %) indruk.
Dat leken al tekenen aan de wand: tussen hen zou het uiteindelijk waarschijnlijk gaan. En dat klopte, ook na de tweede dag stonden ze nog steeds bovenaan. De grootste tegenvaller was intussen favoriet Harry Verhagen, die in zijn partijen wat onder de maat bleef, ook op de tweede dag. Hij zou het uiteindelijk moeten doen met de beker voor de hoogste serie (13).
Op zondag legde Piet van Mol in de allerlaatste wedstrijd tegen Joop van Baren de aanstaande kampioen aanvankelijk nog het vuur flink aan de schenen. Maar uiteindelijk trok Joop van Baren in het volle café In d’n Olie-fant met rustig spel de winst en de verdiende kampioenstitel naar zich toe.