Niëlle Vroegh op weg naar het WK Taekwondo 2024

Brons met een zwaar gouden randje voor de Veldhovense Niëlle Vroegh. Dat was het resultaat op het Belgisch Open Taekwondo Kampioenschap zondag 17 maart in Lommel.

Maar liefst 1500 sporters namen deel, waarvan de meeste met een missie kwamen. Dit keer deelname van Olympisch kampioenen en gekwalificeerde sporters voor de komende Olympische spelen. Ook veel landenteams van kadetten maar vooral junioren die zich kwamen kwalificeren om te kunnen deelnemen aan het WK in oktober in Korea. Dit jaarlijks goed georganiseerde kampioenschap staat dan ook borg voor een sportersdeelname van het hoogste niveau in Europa.

Spannende dag

Vandaar ook de, positief, gespannen sfeer in een sporthal, met maar liefst 12 wedstrijdvelden. Per veld werden 70 partijen afgewerkt van 2 tot 3 ronden van 1 ½  minuut per wedstrijd. Van 09.00 tot 21.00 uur werd er gestreden om een podiumplaats. Ook voor Niëlle was dit weer een spannende dag. Met name omdat er door een organisatorische fout geen ranking werd toegepast. Dit betekende bij Niëlle, maar ook in veel andere poules dat de kanshebbers op een medaille al direct in de voorronden  tegenover elkaar kwamen te staan.

Niëlle begon haar 1e wedstrijd meteen tegen Lola Williams van het Engels Nationaal Team. Ze had 2 weken terug in Sofia nog, in 3 ronden,  een harde noot te kraken, maar nu wist Niëlle in 2 ronden de partij te winnen. De 2e tegenstandster was Nuria Gelabert van de Spaanse Federatie Catalonië. Ook een pittige tegenstandster met een missie. Maar ook nu wist Niëlle in 2 sterke ronden winst te behalen.

De 3e tegenstandster zou een ander kaliber worden. De Poolse Julia Nowak heeft niet alleen als junior constant finale wedstrijden achter de rug. Ook als laatstejaars junior heeft ze al enkele  wedstrijden in de senioren klasse gedraaid en brons behaald op de European Championships (onder 21 jaar).

Enorme indruk

Bij een gerankte poule zou Niëlle haar in de finale zijn tegengekomen en zo was uiteindelijk ook de status van deze wedstrijd. Er moesten 3 ronden gedraaid worden voordat Nowak, met veel moeite de winst kon boeken. De 1e ronde won ze met magere 1-0, de 2e ronde werd een 5 – 5 met impact voordeel voor Niëlle en in de 3e ronde won Nowak met 1 hoofdtreffer. Niettemin maakte Niëlle een enorme indruk met haar tegenstand tegen deze sterke junior. De finale was voor Nowak, met 2x Point Gap, in korte tijd een feit. Brons met een gouden randje is hier dan ook op zijn plaats want Niëlle heeft inmiddels ruimschoots haar kwalificatie voor deelname aan het Wereld Kampioenschap dubbel en dik waargemaakt!