Klaas Jan Zwolsman wint zilver NK sprong in Ahoy Rotterdam

25 jun , 7:47 Sport
voorwaarts zwolsman 22062024 01
In het weekend van 22 en 23 juni werd in Ahoy Rotterdam het NK eredivisie turnen heren gehouden. Klaas Jan Zwolsman kwam hier namens GV Voorwaarts in actie. Op zaterdag draaiden de heren de meerkamp en streden om een plaats in de toestel finales.
Door Ad van den Bogaard
Klaas Jan deed 5 toestellen en liet het voltigeren schieten. Na een zware strijd tussen de senioren Ere-divisie, die tevens een kwalificatie hadden voor de Olympische spelen in Parijs, eindigde Klaas Jan op een mooie 11deplaats met een totaal van 61.767 punten. Zondag mocht hij aantreden in de toestel finales van vloer, ringen, sprong en rekstok. Op vloer en ringen werd Klaas 5demet respectievelijk 11.467 en 12.433 punten. Op het rek werd Klaas 4demet 12.167 punten.
Op sprong mocht hij in dit Nederlands kampioenschap, na een virtuoze sprong, het zilver ophalen met het totaal van 13.266 punten. Een mooie prestatie in het eerste jaar dat hij deelneemt bij de senioren.
voorwaarts 22062024 02
Vl.n.r. Marijn Maas, Ad van den Boogaard, Bart Graus.

Ahoy Cup

Op zaterdag namen Martijn Maas en Bart Graus deel aan de prestigieuze Ahoy Cup, een allround wedstrijd op eerste divisie niveau. Beide zijn eigenlijk tweede divisie turners maar plaatsten zich door hun bijzondere prestaties op het NK voor deze uitdaging.
Bart draaide een bijzonder goede constante wedstrijd in dit geweld in de arena van Ahoy. Martijn begon goed, maar op rek kreeg hij niet echt het gevoel en ook vloer liep helaas niet lekker. Vloer was nou eigenlijk het toestel waar Martijn zijn zinnen op had gezet voor de toestelfinales. Maar het zat tegen!
Bart werd 6dein de meerkamp met een totaal van 69.834 punten en wist de toestelfinales te behalen op brug en rekstok .
Martijn moest genoegen nemen met een 13 de
plaats allround met 58.333 punten. Omdat Martijn dit seizoen Nederlands kampioen rekstok niveau 2 werd, was hij automatisch geplaatst voor de toestel finales van zondag op dit toestel. Ook Jens Jorissen die dit seizoen Nederlands kampioen op vloer werd in niveau 2 was direct geplaatst voor dit toestel op zondag.
voorwaarts 22062024 03
V.l.n.r. Klaas jan Zwolsman, Martijn Maas en Jens Jorissen.
Derde plaats voor Martijn op rekstok
Martijn was er op gebrand om na de zaterdag op zondag zijn beste beentje voor te zetten op de rekstok. Maar dit ging niet zonder slag of stoot. Martijn startte zijn oefening met een vluchtelement, maar raakte de stok en kwam aan een hand te hangen waarna hij met een dubbele pirouette op de grond belandde. Vrij onverstoorbaar besloot hij magnesium te gaan halen en startte opnieuw zijn oefening. Geweldig, het werd nog een prachtige oefening ook. Het leverde Martijn een derde plaats op met 9.133 punten. Heel knap.

Virtuoos

Jens, een virtuoos op de vloer, een droom kwam bijna uit toen hij na een geweldige oefening zonder fouten, een super mooie score op het scorebord zag verschijnen. Dat zou een derde plaats inhouden. Maar pfff. De score werd gecorrigeerd met 0.30 punten door een foute berekening van de jury. Helaas werd het nu een 4deplaatst met 13.800 punten. Wat natuurlijk ook een geweldige prestatie is. Maar wel even een anticlimax.
Bart kwam door omstandigheden niet meer uit in de toestelfinales op deze zondag.