Garage Dingen verdwijnt uit Oerles straatbeeld

Foto: Veldhoven Nieuws

61 jaar zetten Fiat-rijders uit de regio koers naar Oerle om hun Italiaanse auto bij Dingen te laten onderhouden. Daaraan is nu een einde gekomen. De broers Arnoud en Alwin Dingen zijn gestopt met hun Autobedrijf Dingen.

Personeels- en gezondheidsproblemen vormen voor de broers de voornaamste redenen om de stekker uit het bedrijf te trekken. Het was in 1962 toen Toon Dingen in de Sint Janstraat een garage bouwde. “Hij kreeg in zijn bedrijf wel eens hulp van zijn vader. Ze onderhielden voornamelijk auto’s. Maar ook construeerden ze eens een tractor en een zoutstrooier voor de gemeente”, weet Arnoud. Het bedrijf kende gloriejaren waarbij Toon wel 24 man personeel had. Zo hadden ze sowieso al twee monteurs die zich bezig hielden met het tectyleren van auto’s. Ook waren er in die tijd vier vertegenwoordigers op pad om nieuwe Fiats aan de man en vrouw te brengen.

Autobranche

Toon opende in 1972 ook een garage in Duizel. Arnoud: “Dat was een garage met een grote showroom. Het was indertijd de hoofdvestiging waar onder meer de administratie zat. In 2004 is deze vestiging weer verkocht en namen Alwin en ik de vestiging in Oerle over.” De broers groeien op met het autobedrijf van hun vader. Het lag dan ook voor de hand dat senior zijn zonen aanmoedigde om ook voor de autobranche te kiezen. Zo volgde Arnoud de IVA in Driebergen. “Toen ik in 1986 afstudeerde, begon ik in Oerle. Alwin kwam in 1998 over van de vestiging in Duizel. We hadden een prima taakverdeling. Ik hield me bezig met de verkoop en de administratie en Alwin runde de werkplaats.”

Dealerschap

Waar auto’s vroeger veel en vaak onderhoud nodig hadden, is dat tegenwoordig veel minder, weet Alwin. “Ook zien we steeds meer elektrische voertuigen. Die hebben vrijwel geen onderhoud meer nodig.” In 1998 raakten de broers het dealerschap van Fiat kwijt, maar daar werd in Oerle niet om getreurd. “Het pakte goed uit voor ons. We konden klein blijven waardoor ook de overheadkosten laag bleven. In 2015 werden we dealer van Microcar en Ligier. Deze brommobielen leverden ons weer nieuwe klanten en dus extra werk op.”

Multipla

Of de broers van de Italiaanse keuken houden is niet bekend, maar ze houden wel van Italiaanse auto’s. Zo vind Arnoud de modellen mooi. “Ik vind dat zelfs de Multipla wel iets heeft. Het was in 1998 toch wel gedurfd om zo’n model in de markt te zetten.” Hoewel het model bij velen bekend staat als de lelijkste auto aller tijden, kent Alwin zelfs een paar klanten die wel in zo’n model zouden willen rondrijden. De hedendaagse Fiat 500 is toch wel het populairste model, stellen de broers. “De herintroductie van de 500 heeft Fiat indertijd gered”, weet het tweetal.

Anekdote

In al die jaren passeerden ook bijzondere klussen de revue. Op een dag zat iedereen tijdens de pauze op het gemak aan de koffie. Ineens komt er een sjiek geklede man in lichte paniek de garage binnen. Hij vertelde dat hij een bezoekadres had om iemand op te halen. Bij wat doorvragen bleek dat het ging om een lege rouwauto waarvan de achterklep niet meer open kon. Monteur Ad uit Oerle zag de ernst van het probleem direct in en liet de koffie voor wat die was. Via de voorkant van de auto kroop hij naar de achterkant. Met kunst en vliegwerk lukte het hem om de koffersluiting werkend te maken. Een dankbare chauffeur kon zijn weg vervolgen en Ad kon weer terug naar de ‘koffietafel’ in de garage.

Dankbaarheid

Op 2 januari begint Arnoud in een nieuwe functie. Hij wordt serviceadviseur bij Nefkens in Valkenswaard en Eindhoven. Alwin denkt nog na over een nieuwe uitdaging. Op zaterdag 25 november namen veel trouwe klanten de gelegenheid te baat om afscheid te komen nemen van ‘hun’ Autobedrijf Dingen. Arnoud en Alwin kijken in dankbaarheid terug op hun dienstverlening aan de klandizie, die zeer te spreken is over de service die ze in Oerle genoten. ‘In de afgelopen jaren hebben wij een mooi klantenbestand kunnen opbouwen. Hiervoor zijn wij u zeer erkentelijk. Met veel genoegen zijn wij u gedurende de jaren van dienst geweest. Daarnaast zijn wij ook zeer trots op onze medewerkers’ zo staat op de website van het autobedrijf.

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen