Stichting LOEK@YOU heeft haar stek aan de Heuvelstraat verlaten. Vandaag nemen ze hun intrek in de nieuwe locatie aan Locht 66a.
De stichting zet zich al voor het vijfde jaar in voor kinderen die uitvallen in het reguliere onderwijs. Die zijn afkomstig uit zowel het reguliere als het speciaal onderwijs. “We krijgen casussen die best veel hebben meegemaakt. . Soms kunnen ze na verloop van tijd weer terug naar het reguliere onderwijs. Maar als ze te laat bij ons komen, zit een terugkeer er niet meer in”, legt oprichtster Mandy Mennings uit.
Gemiddeld begeleiden ze vijftien kinderen per jaar in de leeftijd van 4 tot 18 jaar. De stichting doet dit niet alleen. Vaak zijn er behandelaars bij betrokken. “We werken ook samen met partners zoals onderwijsconsulenten en Autismepunt Eindhoven. Onderwijsuitval is ook voor de ouders heel moeilijk. Voor hen schakelen we zo nodig gezinscoaches in.” De stichting werkt veel samen met Zuiderbos, school voor speciaal onderwijs. “We hebben meerdere kinderen die daar deels terecht kunnen.”
Mandy is zelf ervaringsdeskundige, maar elke situatie is weer anders, benadrukt ze. “Wel is er vaak sprake van autisme met een andere problematiek erbij. Allemaal hebben ze trauma’s opgelopen door wat ze hebben meegemaakt. Hier krijgen ze individuele begeleiding, soms zelfs vanaf de bedrand. Het welzijn staat voorop, en we stemmen goed af met de ouders.”
Met LOEK@SUMMER, LOEK@WINTER en LOEK@TALENT heeft de stichting jaarlijks projecten waarbij vooral in groepsverband iets wordt ondernomen. “Soms met begeleiders, maar uiteindelijk proberen we dat los te laten. Op school moeten ze ook in groepsverband dingen doen.”
In de loop van dit jaar start de stichting ook nieuwe activiteiten op, speciaal voor kinderen uit het regulier en speciaal onderwijs die extra aandacht nodig hebben. “De woensdagmiddagen zijn gereserveerd voor kinderen onder twaalf jaar. Vanuit sport en spel gaan we aan sociale vaardigheden werken. De groep vanaf twaalf jaar kan elke middag terecht. Daarbij ligt de focus op het in groepjes werken aan studie- en sociale vaardigheden en plannen.”
De nieuwe thuishaven aan de Locht is een vooruitgang voor de stichting. “We gaan van 325 naar 435 vierkante meter. We hebben er een mooie buitenruimte bij en een bos vlakbij.” In het gebouw bevinden zich een jongerenruimte, kinderruimte, educatie/ict-ruimte, atelier, snoezelruimte, trainingsruimte en keuken. De binnenmuren zijn deels verfraaid met schilderingen van dieren.
Sinds 2020 heeft de stichting een aantal begeleiders in vaste dienst. Een ander deel werkt op zzp-basis. De begeleiding van kinderen wordt bekostigd vanuit pgb of via maatwerkovereenkomsten met een gemeente. Soms draagt een schoolbestuur de kosten. Een feestweek vanwege het vijfjarig bestaan staat in oktober op de agenda.