Restaurant Lovano, voorheen Oersgezellig bestaat 10 jaar. Normaal aanleiding voor een feest, maar het terras mag nog niet open. Wel een positieve blik richting de toekomst: ‘Wij proosten op de komende 10 jaar. Tot snel!’
Met ongekend fraai februariweer is het extra zuur voor zowel de uitbaters als de potentiële klanten dat ze niet kunnen beginnen met inhalen wat ze al zó lang missen: omzet draaien en even ‘gewoon’ genieten. Veilig genieten, want dat dat kan daar twijfelt niemand aan.
Of bijna niemand, want de aanstichter van het landelijke protest trof vanochtend zijn café Boerke Verschuren in Breda besmeurd met ketchup aan en voorzien van posters met de tekst ‘Johan de V en Paul D. Opengaan = bloed aan je handen. Opruiing is bij wet verboden.’ Eigenaar Johan de Vos, de woordvoerder van ondernemers van tientallen regionale afdelingen van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) die vandaag hun terrassen neerzetten, spreekt van een ‘treurige actie’. Wie er verantwoordelijk voor is, is onbekend. De Vos liet gisteren weten dat het om een ludieke actie zou gaan en dat het niet de bedoeling was dat er ook geserveerd zou worden. Vandaag deed hij dat toch.
De Vos overtreedt daarmee de coronamaatregelen en volgens het ANP zat het terras aan het begin van de middag al ‘bomvol’ en waren de eerste kopjes koffie en biertjes gereserveerd. Ook het naastgelegen terras zat vol. Volgens een woordvoerster van de gemeente wordt De Vos eerst aangesproken op zijn gedrag. ‘Als hij doorgaat, krijgt hij een waarschuwing. Zet hij door, dan volgt een boete. Zo zijn we daar steeds mee omgegaan.’
Die boete bedraagt 4000 euro. En daar zitten de meeste horecaondernemers niet op te wachten. Zoals Robin Wijnen van restaurant Quisine. “We zitten niet te wachten op boetes want het geld gaat er momenteel met bakken uit. We willen niet het risico lopen nog langer dicht te moeten doordat we vooraf de regels overtreden hebben.”
Ook voor Christ Schippers, eigenaar van ’t Geitenboerke en Gasterij ’t Dorpsgenot is het zo klaar als een klontje: hij doet niet mee! “Als geitenhouder weet ik wat een virus is, en dat we er nog niet vanaf zijn.”
Ad van Gerwen van café De Kleine Man in Zeelst ziet er ook helemaal niets in om nu het terras te openen. “Wij gaan dat niet doen. We houden ons aan de regels. Het lijkt me beter om vaart te maken met het vaccineren.”