Advertorial Vertrouwen tussen werkgevers en werknemers vormt de basis van een succesvolle samenwerking. Als dat vertrouwen wordt beschaamd, kan dit tot pijnlijke situaties leiden. Zo ook in deze zaak, die onlangs diende bij de kantonrechter in Noord-Holland. Een nieuwe medewerkster, die net was gestart als veiligheidskundige bij een bedrijf, maakte het wel heel erg bont. Zij verzon het overlijden van haar zoon. Dit leidde uiteindelijk tot ontslag op staande voet. De kantonrechter in Noord-Holland oordeelde bovendien dat de vrouw ook bijna 45.000 euro aan schadevergoeding moet terugbetalen aan haar werkgever.
De medewerkster meldde zich na haar tweede werkweek al ziek. Ze vertelde dat haar zoon ernstig ziek was en in het ziekenhuis lag. Een paar weken later liet de vrouw weten dat haar zoon was overleden. De werkgever reageerde vol begrip en belde met de vrouw om haar te condoleren. Toen zij aangaf dat de uitvaartkosten niet volledig werden gedekt door de verzekering, besloot het bedrijf ook nog een bedrag van 2.000 euro mee te betalen aan de grafsteen, als gebaar van medeleven.
Maar niet veel later kwamen er twijfels. De rouwkaart die het bedrijf ontving, klopte niet en ook de factuur voor de grafsteen riep vragen op. Uiteindelijk kwam de waarheid toch boven: de vrouw had het hele verhaal verzonnen. Haar zoon leefde nog en de grafsteen was nooit gemaakt. De werkgever stapte vervolgens naar de rechter. Hij eiste een schadevergoeding van de vrouw. Zij had het bedrijf immers misleid, omdat zij onder valse voorwendselen niet had gewerkt, maar wel salaris ontving. Verder had zij een vervalste factuur ingediend voor de grafsteen. Tegelijkertijd had het bedrijf behoorlijk wat kosten gemaakt voor vervanging, onderzoek en juridische bijstand. Totale kosten: bijna 45.000 euro.
De vrouw kwam niet opdagen bij de behandeling van de zaak, maar de kantonrechter had weinig woorden nodig en oordeelde dat de medewerkster alle gemaakte kosten moet terugbetalen. Wat deze zaak extra pijnlijk maakt, is de manier waarop het vertrouwen van de werkgever werd uitgebuit. De les van deze zaak is dan ook dat vertrouwen kostbaar en breekbaar is. Als werkgever wil je niet bij voorbaat al wantrouwend zijn, maar een gezonde controle mag nooit ontbreken. Want medemenselijkheid mag geen vrijbrief worden voor naïviteit. Voor werknemers moet ook duidelijk zijn dat een werkgever eerlijkheid en integer handelen verwacht. Wie het vertrouwen van een organisatie schaadt, schaadt ook zijn eigen toekomst.
Meer weten over dit onderwerp? Neem dan contact op met RechtNet Advocaten via [email protected] of bel naar 073-6154311.