112

Maak het fietsendieven lastig, wees samen waakzaam!

Foto: Veldhoven Nieuws

Een fietsendiefstal is nooit helemaal te voorkomen, maar u kunt zelf wel maatregelen nemen om die kans te verkleinen. Door samen met uw buurtgenoten waakzaam te zijn en verdachte situaties te melden, helpt u de politie met het aanpakken van criminaliteit.

Is uw fiets gestolen? Doe dan altijd aangifte. Als de politie een fietsendief aanhoudt, blijkt vaak dat deze meerdere fietsen heeft gestolen. Aangifte doen heeft ook het voordeel dat de politie een beeld krijgt van locaties waar fietsen worden gestolen. Die plekken houdt de politie dan extra in de gaten.

Eenvoudige maatregelen om het risico te verminderen dat u slachtoffer wordt van fietsendiefstal:

  • Plaats uw fiets bij voorkeur in een (bewaakte) stalling of binnen. Vergeet ook dan uw fiets niet op slot te zetten.
  • Stal de fiets bij voorkeur in het zicht van mensen, op een drukbezochte plek.
  • Zet uw fiets altijd vast met een tweede slot. Het kost dieven meer tijd om twee sloten te forceren. Dit verkleint de kans op diefstal.
  • Zet uw fiets bij voorkeur bij het frame én bij een van de wielen op slot waardoor deze moeilijker verplaatsbaar is.
  • Zet uw fiets vast aan een vast voorwerp. Sommige dieven verplaatsen een fiets en nemen deze dan later alsnog mee.
  • Heeft u een elektrische fiets? Vergeet dan nooit het display van de fiets af te nemen.
  • Heeft de accu van uw elektrische fiets een slot? Gebruik dit dan altijd.

Doe altijd aangifte als uw fiets gestolen is. De politie kan uw fiets en de dader(s) alleen opsporen als u aangifte doet. Bel altijd 112 bij het constateren van een misdrijf, bel óók altijd 112 bij een verdachte of heterdaad situatie.

Tip: bewaar de kenmerken van de fiets, framenummer, type en kleur goed. Merk de fiets eventueel met de eigen postcode en huisnummer.

Verdachte situaties melden

De politie wil graag weten of u verdachte personen en/of voertuigen in uw buurt heeft gezien. Informatie kunt u doorgeven aan de politie via 0900-8844. Via de website van de politie kunt u aangifte of melding doen. U kunt via deze website ook in contact komen met uw wijkagent.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen