Zigzaggend door corona…. (column Thieu Vlemmix)

Foto: fernando zhiminaicela via Pixabay

Afgelopen maandag kwamen er beelden vanuit Brazilië waarbij je ziet dat een genezen IC-patiënt onder massaal applaus van zijn mede coronapatiënten de ziekenzaal verlaat. Indrukwekkend om te zien.

Een jaar geleden heb ik in één van mijn columns al melding gemaakt van de halsstarrig laconieke houding van de Braziliaanse president Bolsonaro inzake corona. Hij verkondigde steeds – zoals bijvoorbeeld ook een vaste groep Nederlandse ‘ontkenners’  – dat het slechts gaat over ‘een griepje’. Zelfs tot een goeie maand geleden nog, terwijl de ziekenhuizen het al lang niet meer aankonden en op vele plekken in het openbaar bij de verkoop van zuurstofflessen ‘nee’ moest worden verkocht. Als de mensen gewoon aan hun lot moeten worden overgelaten omdat er noch hulp, nog hulpmiddelen voorradig zijn, dan nog verkondigt Bolsonaro openlijk dat hij ‘genoeg heeft van het gezeur’. Hoe is het mogelijk!

Intussen is Brazilië wat uitbraken betreft, uitgegroeid tot het epicentrum van de wereld met bijna een half miljoen Covid doden. De president wordt intussen door het Braziliaanse volk als schuldige gezien. Zijn land geldt momenteel ook nog eens als het grootste gevaar op de aardbol wat de verspreiding van het virus betreft. Droevig. Broeder in het kwaad Trump was namens de VS aanvankelijk dezelfde mening toegedaan (met als gevolg ook een extreem aantal doden), maar kwam schielijk op z’n standpunt terug. Biden heeft meteen de maatregelen en het aantal vaccinaties fors aangescherpt. Amerika lijkt nu redelijk op koers. In dit, misschien wel te vrije Nederland zit ‘m het gevaar ook nog in de – relatief kleine groep – ‘ontkenners’, plus de veel grotere groep van degenen die met de wet in de hand vaccinatie weigeren en daarmee de kans op besmettingen overeind houden.

Leven

Logischerwijs weinig aandacht daar dus voor de aangename zaken van het  leven. Bij ons begint dat gelukkig toch heel langzaam op gang te komen. Zo is er bij UNA leven in de brouwerij gekomen met de aankondiging van voorzitter Peter Smetsers dat hij aan het einde van dit jaar stopt. Met daarop, de bliksemsnelle bekendmaking dat Ron Dillen is benaderd en heeft toegezegd, het stokje vanaf 2022 wel te willen overnemen. Ron Dillen heeft, door zijn langdurige lidmaatschap van de club uit Zeelst, als spil van de lucratieve UNA veiling, het voorzitterschap van de Bussiness Club en nog wat andere activiteiten, binnen UNA al een uitstekende naam opgebouwd. En een kleine rondvraag binnen de club geeft ook aan dat men er alle vertrouwen in heeft, dat de voorzittershamer daarmee in goede handen komt.

mensen

UNA veiling Ron Dillen (organisator) links en Peter Smetsers

Hoewel het sportleven nou niet bepaald z’n meest florissante periode kent, zijn er dus toch zo mee en dan van die opflitsers.

Niet omver gewaaid

Het komt uit De Zilt. De Zilt? Ja, een dorp binnen de gemeente Noordwijk, vlakbij de Noordzee dus. Vele stormachtige zeewinden zullen al geprobeerd hebben om ‘hem’ in de loop der jaren omver te waaien. Maar dat is dus duidelijk niet gelukt. ‘Hem’- de man uit het land van de bollenkwekers – begint in zijn jeugd met voetballen, maar moet dat vaarwel zeggen na een gescheurde kruisband. Dan, net als zijn pa, maar wielrennen, zo besluit hij. Na een moeizame periode als amateur waarbij het talent er niet vanaf druipt (hij is wel fanatiek en kan stevig doortrappen), wordt dat, ondanks nieuwe fysieke malheur, na zijn overstap naar ‘De Jonge Renner’ beter. Bij team Roompot krijgt de doorzetter de kans op meer en die benut hij. Dan gaat het plots een stuk beter. Hij blijkt sterk in de koersen met onverharde wegen en de kasseien. Beuken. Toch lukt het – na er door Jumbo-Visma uitgebonjourd te zijn – maar net om op de valreep een contract te tekenen voor een Belgische formatie. En om een lang verhaal kort te maken: afgelopen maandag is daar plots de grote klapper. Taco van der Hoorn triomfeert op weergaloze wijze in de derde etappe van de grote Ronde van Italië, solo! Als het iemand gegund wordt, dan is het wel deze ongelooflijke doorzetter uit Zuid Holland, die op 27-jarige leeftijd het ultieme bewijs levert dat, zelfs al komen er windvlagen uit alle hoeken en gaten, arbeid en volhouden loont, ook in het wielrennen…

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen