De Pinksterdagen en de Heilige Geest (column Thieu Vlemmix)

Foto: Gerd Altmann via Pixabay

Vergeleken met de andere kerkelijke feestdagen heb ik eigenlijk met de Pinksterdagen altijd het minste opgehad. Ondanks mijn katholieke opvoeding, was de betekenis van Eerste en Tweede Pinksterdag me ook nooit echt helder. Dat u dat maar alvast weet.

‘De Ontvangenis van de Heilige Geest’, dat zou het dan moeten zijn. Maar noch wie of wat de Heilige Geest precies inhoudt, noch ‘de ontvangenis’ zijn me ooit duidelijk geworden. Niet dat ik er zo mee zit dat ik dat nooit begrepen heb. Hoe twijfelachtig ook, het zijn feestdagen. En dat staat simpelweg gelijk met vrije dagen, waarop dus niet gewerkt hoeft te worden. Prima. Leen Jongewaard wist er vroeger trouwens ook niet erg goed raad mee. In zijn liedje ‘Op een mooie Pinksterdag’ zong hij onder andere:  ‘Vader was een mooie held, vader was de baas. Vader was een mengeling van Onze Lieve Heer en Sinterklaas’. Dus heel goed wijs kon hij er ook niet uit.

Geest vaardig over Dick

Maar ik ben van goede wil. Met een positieve geest heb ik daarom gelet op mogelijk bijzondere gebeurtenissen tijdens deze bijzondere dagen.

Zo zou het me in dat opzicht niks verbazen als de Heilige Geest zich in de voorbije dagen toch met een paar gebeurtenissen heeft bemoeid. Neem Dick  Advocaat. Zo’n man verdient een mooi einde van zijn prachtige carrière. De coach van Feyenoord en oud-trainer van Oranje, nam afgelopen zondag in de Kuip huilend afscheid als trainer van een ploeg die, toen hij er aantrad, rammelde als een oude schuurdeur. Toch heeft hij de Rotterdammers met vaste hand naar de finale van de play-offs geleid. En ook die eindstrijd werd onder zijn strakke directie in winst omgezet. Dick – die een aantal jaren geleden zelfs in Rusland furore maakte door Sint Petersburg naar de titel te leiden – komt voor mij daarmee op een soort van hemelse trede. Misschien is ie zelfs wel een geest. Tegelijk is de Hagenees van geboorte ook verantwoordelijk voor ‘het moment van de week’. Vlak voor aanvang van de finale play-off wedstrijd tegen Utrecht trekt hij nog even ‘stiekem’ de stekker uit de vlak bij zijn dug-out staande microfoon laag bij de grond. Een klein gebaar, maar wel heel opmerkelijk die tegenwoordigheid van geest van de topcoach. Daarmee zet ie de journalistiek een flinke hak. Zo kunnen ze de pittige opmerkingen van de spontane trainer, die zich ook tijdens dit ultieme duel zeker niet zal inhouden langs de kant, niet afluisteren. Op die manier voorkomt slimme Dick, sorry Heilige Geest Dick, dit door hem niet gewenst ‘afscheidscadeau’.

Belgische Geest

 De concurrentie voor ‘moment van de week‘ komt uit België en wellicht heeft de Heilige Geest hier ook wel de hand in. Tijdens de wielerronde van Limburg vindt een ongelofelijk incident plaats. Terwijl zowel koploper als peloton vlak achter elkaar razendsnel naderen, gaat een seingever van de organisatie – geposteerd op 300 meter voor de finish en precies op het punt van een wegafslag – een stuk de straat op staan. Dat had ie niet moeten doen! Het Belgische jonge toptalent Brent van Moer rijdt een seconde of tien voorop en ligt dus in bijna winnende positie. Door de misleidende houding van de seingever – rijdt hij in plaats van rechtdoor, de afslag in. Verbijstering alom. Ongekend. Weg winst, peloton raast rechtdoor en sprint voor de zege. De winnaar is verder onbelangrijk.

Met de mogelijke inmengingen van de Heilige Geest, zijn wat mij betreft dus de Pinksterdagen in een notendop samengevat: de slimme en emotionele oprispingen van een scheidende topcoach en een onbenullige Belgische seingever die de nakende zege van een toptalent in de weg staat.

Verder blijft er niks Pinksterachtigs in mijn herinnering hangen aan de dagen die ook veel anderen bibberend van de kou, wind en regen, beleefd zullen hebben. Het blijft dus wachten op de grote uitbarsting of – zoals u wilt – de bevrijding van de ketenen van corona onder een strakblauwe en stralende hemel.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen