De wereld steunt Oekraīne tegen Poetin (column Thieu Vlemmix)

Wegversperring in Kiev
Wegversperring in Kiev
Foto: tv-beeld

Natuurlijk ontkomen we ook in deze kolommen niet aan de oorlog in Oekraīne. Op Facebook staat het onder andere zomaar tussen de lease informatie van Toyota en de berichten over Gündogan (er zijn kennelijk dus ook grensoverschrijdende dames met handtastelijkheden, intimidatie en ongewenst seksueel gedrag, zelfs in de politiek). De actuele informatie over de oorlog die Poetin heeft ontketend, het schreeuwt allemaal om verdere aandacht. Vanzelfsprekend ook op Veldhoven.nieuws.nl.

Wie blijft er onberoerd bij de beelden over families waarvan het hoofd moet besluiten bij de grens van Polen zijn gezin achter te laten om z’n vaderland te verdedigen? Hartverscheurend en tegelijk dapper. Vrouwen die achter zijn gebleven en een Kalashnikov geweer aanschaffen om hun gezin te beschermen. Vrachtwagenchauffeurs in buitenlandse dienst zeggen deze op, om in eigen land verzet te gaan bieden.

Je moet met carnaval wel een flink aantal pinten naar binnen hebben geslagen om dat allemaal buiten je gedachten te houden. In veel landen op de wereld wappert de geelblauwe vlag van Oekraīne als ondersteuning. Ook op bruggen en tunnels in Eindhoven bijvoorbeeld. Her en der bij een hoop voetbalwedstrijden eveneens. Ik zag spelers met die vlag het veld opkomen. Ook het Europees Parlement blijft niet achter en veel leden zijn gekleed in de kleuren van de Oekraīense vlag.

Wellicht heeft het allemaal een beetje bijgedragen om de druk op het Kremlin te verhogen. Maar intussen is er een nieuw fenomeen aan de horizon verschenen, de cyberoorlog. Een zeer ongewisse ontwikkeling.

Knoet

De grote vraag blijft boven dit alles hangen: wat bezielt deze machtswellusteling van het eindeloos grote Rusland om een andere natie te willen overheersen? Een zee aan sympathie bestaat er inmiddels vanuit de rest van de wereld voor het land dat hij bezig is te overmeesteren, Oekraīne. Terwijl zijn eigen ‘steun’ uit weinig meer lijkt te bestaan dan degenen die bij Poetin thuis onder de knoet zitten. Dwars zit hem ongetwijfeld vooral dat in Oekraīne de presidentiële macht in handen is van iemand die van Joodse afkomst is en die ook nog eens niet zo lang geleden door het volk op democratische wijze werd gekozen. Democratie da’s niks voor Poetin. President Volodymyr Zelensky’s optreden frappeert en kan worden beschreven als stoutmoedig, onverschrokken, dapper, enzovoort. Maar is het genoeg? Intussen is bijvoorbeeld een 60-kilometer lang konvooi onderweg naar Kiev.

Maar mocht het je onverhoopt lukken de macht over te dragen aan een zetbaas, wat hou je daarna dan over Poetin? Een opstandig land met een constant (ondergronds) verzet tegen de nieuwe machthebbers. En de eigen Russische mannen en vrouwen dan, die opgeofferd blijven worden in de gevechten tegen een land dat nooit op zal geven?

Voetballen

Of interesseert hem dat helemaal niet? Gaat het hem er alleen maar om dat de democratisering die in Oekraīne heerst, niet verder op zijn eigen natie overslaat? Internationaal is het verzet eveneens gigantisch, ook sportief, op de velden. Polen, Engeland, Zweden, Wales en Tsjechen weigerden eerder al om nog te voetballen tegen Rusland in de voorronden van het WK. En intussen hebben grote organisaties als IOC, UEFA en FIFA de Russen ook aan de kant gezet. Zoals dat ook gebeurt bij veel andere sporten. Op het aanstaande WK geen Russische schaatsers. Russische sponsors verdwijnen eveneens stelselmatig van het Westers tableau, etc., etc. Zelfs de SHELL geeft tegengas.

En Polen dan, dat al lange tijd weigerde om nog immigranten binnen te laten en dat nu plots wel alle gevluchte Oekraīners met open armen ontvangt. Vluchtelingen worden intussen gratis vervoerd door de West-Europese treinmaatschappijen. Andere bijzondere acties als die ene soldaat die met gevaar voor eigen leven een Russische tank terug richting grens wil duwen. En zo manifesteren zich talloze voorbeelden van heldendom. In Nederland zijn allerlei hulpacties met kleding en voeding gaande. Laten we hopen dat het echt helpt. Dan is deze wereld nog niet verloren…

En dan tot besluit nog het – ondanks alles – komische beeld van de boer die er met een aan zijn tractor gekoppelde Russische tank vandoor gaat.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen