Als geld (g)een rol speelt (column)

Foto: Fitcoach Elles

Column Deze column van Fitcoach Elles gaat over de rol die geld speelt in je leven, obstakels, kansen pakken en een maakbaar leven.

Geld is op dit moment een belangrijk iets. Ik noem het iets, want ik kan het eigenlijk niet duiden.

Er is veel om te doen, de prijzen in de winkels lopen op, de energiekosten lopen op en dat houdt mensen bezig. We worden ‘geraakt’ in onze portemonnee. Dit beeld is er / wordt geschetst (kies zelf wat voor jou past) en dat doet iets met mensen. Er wordt veel gepraat, de een voelt de schaarstes en moet bewuste keuzes maken waar geef ik het aan uit, wat doe ik even niet.

Toch denk ik oprecht dat we met z’n allen niet per se de bewuste keuzes hoeven te maken. Kijkend naar de bedrijven die de grootste omzet draaien in Nederland, hebben we daar een chipfabrikant, een autofabrikant, een vliegtuigbouwer en een bierbrouwer in de top 5 staan, dat zijn geen primaire levensbehoeften.

Dus hoe groot de rol is die geld speelt in onze maatschappij, in je eigen leven?

Ik zelf werk sinds een tijdje als entrepreneur in de voeding en leefstijl ‘sector’. Ik spreek en zie veel mensen. Veel mensen die we zien zijn gehaast, hebben geen tijd voor een praatje, hebben geen geld en/of tijd om voor zichzelf te zorgen. Maar is dat wel de reden? Heb je geen tijd of maak je geen tijd? Heb je geen geld of maak je geen geld vrij? Kun je niet naar de sportschool of heb je de discipline niet om te gaan? Lukt het niet om gezond te eten of vind je het niet belangrijk genoeg om dit te doen?

Iedereen heeft 24 uur in een dag, iedereen moet iets doen om geld te verdienen. Waarom lukt het de één om een ‘droomleven’ te leiden en heeft de ander een leven waarbij het lijkt op een opeenstapeling van ‘vervelende’ of beter gezegd ‘uitdagende’ situaties.

Hierop is natuurlijk geen eenduidig antwoord, dat klopt. Toch denk ik dat je als persoon zelf heel veel in de hand hebt hoe jij je leven leidt. Is je glas half vol of half leeg?  Zie je een kans of zie een obstakel?

Ik zie graag dingen als een kans en ja, het gaat met vallen en opstaan, maar als je 1x meer opstaat dan dat je valt, ben je onderweg.

10 jaar geleden werkte ik met veel plezier in het onderwijs, als moeder van 3 kinderen, met de liefste man van de wereld en ‘morbide obesitas’.

Oprecht gelukkiger

Nu ben ik een fitte mama van 3 tieners, sport ik dagelijks, ga ik een uitdaging aan om voor het goede doel te fietsen, hecht ik minder waarde aan materieel maar investeer ik vooral veel in voeding en persoonlijke ontwikkeling om als gezin zo gezond mogelijk te blijven. Heb ik een balans gevonden, ben ik elke middag thuis bij mijn kinderen, heb ik een inkomen dat maandelijks in kleine stapjes groeit, deel ik mijn eigen agenda in en kan ik oprecht zeggen dat wij een gelukkig gezin zijn, met uiteraard ups en downs, maar die hebben we allemaal. Ons inkomen is een stuk minder nadat ik mijn baan heb opgezegd, maar als gezin zijn we oprecht gelukkiger.

Geld is zeker handig en nodig om je dromen te laten uitkomen, maar in de wereld is genoeg voor iedereen. De vraag is: zie jij deze ‘crisis’ als een kans of als een obstakel?

Als ik de kans die ik kreeg niet had gepakt, was mijn leven over 10 jaar nog hetzelfde als dat het 10 jaar geleden was.

Ik geloof erin dat het leven maakbaar is, jij hebt de keuze wat je er van maakt. Dat gaat met vallen en opstaan, daarvoor ga je door dalen en kom je jezelf tegen.

Liefs Elles

Fitcoach_Elles

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen