Ratten gezien? Altijd melden!

Foto: Rattenplaag Veldhoven

De ene rat is de andere niet. In Veldhoven leven zowel bruine als zwarte ratten. Als u een rat ziet, of  overlast ervaart: meld dit dan.

Als u rondom uw huis een rat ziet, dan is dit vaak de zwarte rat. De zwarte rat maakt zijn nest graag hoog en droog, en is een slimmerik. De bruine rat vinden we vooral in de buurt van watergangen. Omdat de bruine rat minder bijdehand is dan zijn zwarte soortgenoot, is hij makkelijker te vangen in onze vallen.

De bruine en de zwarte rat verschillen in uiterlijk. Hoewel de jongen nog erg op elkaar lijken, zie je al snel het verschil aan de kleur. De zwarte rat is vaak wat kleiner dan de bruine, en heeft een langere, dunnere staart. Zijn vacht is wat langer en zijn oren wat groter en behaard. De rat die u in of in de buurt van uw tuin ziet, is in Veldhoven bijna altijd de zwarte rat.

Voedsel

Sinds er minder (graan-)schuren in het buitengebied zijn, is de rat richting de stad getrokken op zoek naar eten en fijne mogelijkheden om een nest te maken. De zwarte rat eet bijna alleen plantaardig voedsel zoals granen en vruchten.

De bruine rat eet zowel plantaardig als dierlijk voedsel, zoals graan, zaden, slakken, larven, kikkers, vogeleieren. Hij eet alles wat hij te pakken krijgt, maar eet het liefst vlees. Ook als hij daarvoor in ons vuilnis moet zoeken naar restjes. De zwarte rat is daar veel te schuw voor.

Nesten

De zwarte rat (ook wel dakrat of pestrat genoemd) kan goed klimmen. Ze zoeken hoge en droge plekjes om hun nest te bouwen (bijvoorbeeld onder het dak of in isolatiepanelen). De zwarte rat woont en nestelt binnen (onder dankpannen en  op zolders) en haalt voedsel in de omgeving. De bruine rat is namelijk een uitstekende zwemmer, maar kan minder goed klimmen dan de bruine rat. Ze nestelen zich graag ondergronds, in riolen, onder huizen of in de tuin. Ze gebruik zachte materialen als papier, isolatie, stro om hun nest te bouwen.

Op pad

Bruine ratten komen meestal niet verder dan 50 meter buiten het nest. Zwarte ratten zoeken hun eten ook verder van huis als ze op pad gaan. Ze volgen daarbij bepaalde vaste sporen. Als u een zwarte rat in de tuin ziet, is de kans groot dat dit een passant is op weg naar eten of op weg terug naar het nest. Daarom is het moeilijk vast te stellen waar een nest zit, ook voor experts. De zwarte rat is schuw en ‘neofoob’. Dat wil zeggen dat hij nieuwe dingen op zijn pad nogal eng vindt. De volwassen rat stuurt zijn jongen vaak vooruit om te testen of voedsel veilig is en er geen val staat! De slimmerik.

Ratten gezien? Altijd melden!

Via de pagina Ratten kunt u het melden als u een rat ziet of overlast ervaart. U kunt ook bellen via het verkorte telefoonnummer 14 040. Het maakt niet uit waar u de rat ziet: in of rond uw huis en tuin of op straat. Melden helpt ons om de overlast in beeld te brengen en de rattenbevolking onder controle te krijgen.

Bestrijdingsadvies nodig? Vraag hulp!

De medewerkers van het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen helpen u graag.
Kijk op www.kad.nl of bel het KAD op telefoonnummer 0317 41 96 60.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen