Pas op voor de (reuzen)berenklauw

Berenklauw aan de Toterfout
Berenklauw aan de Toterfout
Foto: Veldhoven Nieuws

Vanaf half juni staat de reuzenberenklauw weer in bloei, waarschuwt de gemeente. De plant komt steeds meer voor in de Nederlandse natuur. Pas op, want hij kan voor flinke brandwonden zorgen bij mens en dier.

Gewone berenklauw en reuzenberenklauw

Er zijn twee soorten: de gewone berenklauw en de reuzenberenklauw. De gewone berenklauw komt van nature voor in Veldhoven, vooral op nattere gronden. Deze soort geeft veel minder overlast dan de reuzenberenklauw en wordt ook niet bestreden. U kunt de gewone berenklauw herkennen aan de ruwe beharing met geveerde bladeren. Hij bloeit van juni tot oktober met witte bloemen in schermen.

De reuzenberenklauw komt van nature niet voor in Veldhoven. De plant kan tot 3 meter hoog worden. De bladeren zijn tot 1 meter lang, scherp getand met aan de onderkant haren. De stengel is hol, heeft paarse vlekken en ook haren. De reuzenberenklauw staat op de Europese lijst van ongewenste planten. Dat betekent dat u de planten moet verwijderen.

Wat doet de gemeente?

In openbaar groen verwijderen wij de reuzenberenklauw. Ziet u deze plant in het openbaar groen? Dan kunt u eenĀ melding maken.

Hoe verwijder ik de plant uit eigen tuin?

Draag beschermende kleding die het hele lichaam bedekt (laarzen, handschoenen en regenpak). Bescherm uw ogen goed. Steek de plant op minstens 15 cm van de grond af en herhaal dit als de plant terugkomt in de zomer. U kunt de berenklauw ook afmaaien. Dit moet u wel vaker herhalen. De beste tijd om dit te doen is vroeg in het voorjaar.

De plant mag bij het groenafval.

Toch een reuzenberenklauw aangeraakt?

Dan kan dit, samen met zonlicht, leiden tot rode vlekken en blaasjes op de huid. Na een aantal uur kunnen dit brandwonden worden die pas genezen na een aantal weken.

Een paar tips:

  • Was de huid direct met water en zeep.
  • Als dit niet kan, bedek de huid dan meteen zodat er geen zonlicht bij kan.
  • Kreeg u sap in uw ogen, spoel direct met veel water.
  • Als u het niet vertrouwt, ga dan naar de huisarts.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen