De reuzenberenklauw komt steeds meer voor in de Nederlandse natuur. Deze plant staat nu weer in bloei. Pas op, want hij kan voor flinke brandwonden zorgen bij mens en dier.
De reuzenberenklauw is een vaste plant die tot 3 meter hoog kan worden. De bladeren zijn tot 1 meter lang, scherp getand met aan de onderkant haren. De stengel is hol, heeft paarse vlekken en ook haren. Vanaf half juni bloeit de plant met witte grote bloemen met schermen tot 50 cm doorsnee. Als de plant zaden krijgt, sterft hij af.
De plant komt van nature hier niet voor. U kunt hem gemakkelijk verwarren met de gewone berenklauw. Deze is veel kleiner (tot 1,5 meter) en komt hier van nature wel voor. Het sap van de reuzenberenklauw kan leiden tot ernstige brandwonden. Dit gebeurt alleen in combinatie met zonlicht.
Sinds augustus 2017 staat de reuzenberenklauw op de Europese lijst van ongewenste planten (invasieve exoten). Dit betekent dat u de plant moet verwijderen. Als u de bloemen mooi vindt, mag u hem laten staan als niemand erbij kan. Zorg er wel voor dat de plant geen zaad vormt. Dit kan door de plant af te maaien zodra hij uitgebloeid is. In het openbaar groen zorgt de gemeente voor verwijdering van de plant. Ziet u een reuzenberenklauw in het plantsoen van de gemeente, dan kunt u dit melden bij de gemeente .
U kunt de plant het beste vroeg in het voorjaar op minstens 15 cm onder de grond afsteken. Herhaal dit als de plant terugkomt in de zomer. Een andere mogelijkheid is afmaaien. Dit moet u wel vaker herhalen. Draag beschermende kleding en bescherm uw ogen. De plant mag bij het groenafval.
Een paar tips: