Basisschool de Rank 25 jaar

Directeur Gijs van Vark hangt met enkele kinderen de slingers op
Directeur Gijs van Vark hangt met enkele kinderen de slingers op
Foto: Basisschool De Rank

Op 23 en 24 september is het feest op Basisschool De Rank in Veldhoven! Dan wordt met slingers, taart en twee dagen vol verrassende workshops gevierd dat de school 25 jaar bestaat.

De kinderen kijken er naar uit, want “de meester heeft gezegd dat het twee hele speciale dagen gaan worden, en dat we dan niet hoeven te leren!”. En daar heeft de meester gelijk in. Het gaan inderdaad twee heel speciale dagen worden, want samen met Art4u heeft de school een programma samengesteld waarin de kinderen diverse creatieve workshops gaan volgen, afwisselend qua inhoud en afgestemd op leeftijd. Van graffiti tot tapas maken, van ukelele spelen tot freerunning en met een daadwerkelijke slotparade op donderdagmiddag door de wijk – alles wordt uit de kast gehaald om deze feestelijke gebeurtenis onvergetelijk te maken.

Want een 25-jarig jubileum, dat is nogal wat! Voortvloeiend uit een samenvoeging van de twee Protestants Christelijke Basisscholen De Bron en De Achtkant opende De Rank op 1 augustus 1995 haar deuren, toen nog aan De Bussels te Veldhoven. In die 25 jaar zijn er een heel aantal mijlpalen geweest, waarvan fusie met Basisschool Cobbeek in 2015 en de daarmee gepaard gaande verhuizing naar het volledig gemoderniseerde pand aan de Eikebeek als meest recente.

Wat door de jaren heen gelijk is gebleven, is de Protestants Christelijke identiteit van de school. In een regio waar met name openbare en Rooms Katholieke scholen gevestigd zijn, voegt De Rank, met ca. 225 leerlingen kleinschalig, daarmee een extra dimensie toe aan het totale schoolaanbod in de regio. De leerlingen die de school bezoeken, wonen dan ook in heel Veldhoven en omgeving.

‘Hoe je knap bent’

De christelijke identiteit van de school komt, naast zaken als de reguliere dagopening en frequent levensbeschouwelijk onderwijs, vooral tot uiting in de manier van kijken naar het kind, bezien vanuit God’s liefde: elk kind is een unieke, waardevolle en talentvolle persoonlijkheid. Deze visie wordt concreet zichtbaar in de persoonlijke begeleiding, waarin er oog en aandacht is voor wat elk kind nodig heeft, of dat nu extra hulp of juist extra uitdaging is. Met de meervoudige intelligentie methodiek wordt aandacht gegeven aan de ontwikkeling van de diversiteit aan talenten bij de leerlingen. Talenten die veel verder gaan dan alleen het goed zijn in rekenen, taal of gym. Want het gaat er niet om “hoe knap je bent,” maar, ”hoe je knap bent”.

Ouders ervaren De Rank als een “betrokken”, “warme” en “goed georganiseerde” school, met “veel aandacht voor normen en waarden”, “fijne, creatieve en inspirerende leerkrachten” en “persoonlijke aandacht”. Opvallend ook zijn reacties als “aandacht voor alle religies” en “multicultureel”. Hieruit blijkt dat hoewel de school een duidelijk christelijke identiteit heeft, zij ook gezinnen die er een andere visie op nahouden van harte verwelkomt. Ook die ervaren de school als “open” en “tolerant”. “En dat is precies wat we trachten te bereiken, dat ook gezinnen die het christelijke geloof niet aanhangen, zich hier toch thuis voelen,”, aldus directeur Gijs van Vark.

Kijkend naar de reacties van de ouders lijkt het doel van de school goed behaald te worden. Dit doel is om een school te zijn waar kinderen en ouders zich op hun plek voelen. De kinderen moeten zich veilig voelen om zich te laten zien met hun eigen sterke en zwakke kanten. Ouders moeten zich veilig voelen om hun stem te laten horen.

Kleurrijke parade

Natuurlijk had De Rank deze mijlpaal dan ook graag gevierd met zowel de kinderen als de ouders. Door de huidige corona situatie is dat echter niet mogelijk op de manier waarop dat normaliter gedaan zou zijn. Om toch ouders en andere meelevenden in de gelegenheid te stellen het feest samen met de school te vieren, eindigt de donderdag met een kleurrijke parade, symbool voor de diversiteit aan talenten van de leerlingen, dwars door de wijk en een deel van het City Centrum van Veldhoven. Wat zou het leuk zijn als de leerlingen op die route toegejuicht worden door ouders, buurtbewoners en andere betrokkenen. Je bent van harte uitgenodigd!

Route parade donderdag 24 september 2020 14:30-15:30

Eikebeek-Het Lover-Geer-Meiveld-Pleintjes-Veken-Wikkebeek-Herikbeek-Olmebeek-Eikebeek

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen