Jan en Els kunnen de rijwielhandel nog niet loslaten

Foto: Veldhoven Nieuws

Jan (71) en Els (71) van der Meeren-Feijen delen al ruim 50 jaar lief en leed. Veldhovens bekendste fietsenmaker is nog dagelijks in zijn werkplaats te vinden.

Jan is geboren in de Rapportstraat. Na een half jaar verhuisde het gezin naar de Locht. Na de lagere school volgde hij de lts aan de Lange Mees. Even werkte hij thuis mee in de fietsenzaak. Daarna koos hij voor het vak van autospuiter voor zo’n 15 jaar. “In 1972 overleed mijn broer Piet die thuis in de zaak meewerkte. Ik hielp al enkele jaren thuis mee. Vanaf toen ben ik fulltime gaan werken in de zaak. Ik had altijd al interesse in fietsen en brommers. Van mijn vader heb ik veel vakkennis opgedaan.”

Kermis

De wieg van Els stond net buiten Veldhoven, aan de Blaarthemseweg in Eindhoven. “Na de lagere school heb ik de huishoudschool gedaan. Daarna werkte ik voor verschillende werkgevers.” Ze leerden elkaar in 1970 kennen op de kermis in Bergeijk. Al snel werd er getrouwd. Op 20 januari 1971 stond het echtpaar voor het altaar. “We hebben eerst een tijdje ingewoond bij mijn ouders. Na een jaar konden we een nieuwe flat in ’t Look huren. Op een gegeven moment hadden we 2 kinderen en dan is een flat zonder lift niet handig. Na 3 jaar verhuisden we naar een woning in de Pegasus in Zonderwijk.”

Klandizie

In 1988 verhuisde het gezin naar de Locht waar Jan de zaak van zijn vader overnam. In 2005 werd een nieuwe werkplaats gezet want de oude was niet meer van deze tijd. Sindsdien hebben ze de winkel en werkplaats in één gebouw. In al die jaren heeft hij de techniek flink zien veranderen. “Vroeger had je alleen een fiets met terugtraprem. Dat is een groot verschil met de elektrische fietsen van tegenwoordig. Ik vind het interessant om dat allemaal mee te maken.” “Het grootste deel van de klandizie komt uit Veldhoven. Ze kunnen hier terecht voor het lappen van een band tot een complete revisie”, zegt de fietsenmaker. Als extra service worden fietsen en scooters bij de klant opgehaald en na reparatie weer thuisgebracht.

Rood-Wit Veldhoven

Naast het huishouden helpt Els vaak de klanten in de winkel. Ze hebben ook een beetje een sociale functie. “Er zijn mensen die hier wekelijks even binnenlopen voor een praatje. Dat is altijd al zo geweest.” Vroeger ging ze wekelijks een kaartje leggen met vriendinnen. Sinds enkele jaren schenkt ze koffie in de rust van de voetbalwedstrijden van Rood-Wit Veldhoven. Jan is al zeker vier decennia  een hartstochtelijke fan van de club. “Van een van de elftallen ben ik 35 jaar elftalleider geweest.” Verder biljart Jan graag, maar dat kan door corona nu niet. Met Jan jr. is de opvolger al dagelijks in de werkplaats te vinden. Maar senior kan het werk nog niet loslaten. “Nog steeds heb ik er plezier in om de klanten tevreden te stellen.”

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen