Kunstenares Hanneke Hielkema schenkt gemeente schilderij

Foto: Veldhoven Nieuws

De gemeente Veldhoven bestaat 100 jaar. Voor Hanneke Hielkema aanleiding om de jarige te verblijden met een schilderij.

En blij zijn ze er mee bij de gemeente. “Hartstikke mooi, ik ben blij verrast”, zegt wethouder Hans van de Looij nadat hij donderdagmiddag het schilderij bekijkt. Even daarvoor verwijderde hij samen met de Veldhovense kunstenares de jubileumvlag van de gemeente Veldhoven van het schilderij. Vanaf het tekenpapier kijken de (voormalige) burgemeesters Albert van Hoof (1921) en Marcel Delhez (2021) de kijker aan. Wie goed kijkt, ziet in het werk talloze kleine figuurtjes en diertjes verstopt. Het is de stijl van Hanneke waarmee ze landelijk bekend is. Ze was hiermee al eens op televisie te zien in het programma Sterren op het Doek en Koffietijd. “Ik vond het ook leuk om er iets van de gemeente Veldhoven op te zetten. Op internet vond ik een kaart van eind 19e eeuw. Die vormt de achtergrond van het schilderij. Als huidige burgemeester staat Marcel Delhez op de voorgrond”, legt de maakster uit.

Het forse schilderij meet 1,50 bij 1,15 meter. De voorstelling is vastgelegd in de kleur sepia door middel van aquarelkrijt en verschillende soorten inkt. Wat de burgemeester van zijn evenbeeld vindt, is niet bekend. Hij was verhinderd om bij de onthulling aanwezig te zijn.

Tot grote vreugde van Hanneke gaat er op 10 juli in het Citycentrum een tentoonstelling van start rondom 100 jaar gemeente Veldhoven. Hieraan doen veel, grotendeels professioneel opgeleide,  kunstenaars aan mee. Ook het werk van Hanneke maakt daarvan deel uit. Na deze expositie krijgt haar werk een vaste plaats in het gemeentehuis, zo beloofde de wethouder.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen