Studio Giftig wint meest prestigieuze ‘Street Art Award’ ter wereld

Foto: Studio Giftig

Street Art Cities reikt ieder jaar de prijs uit voor beste muurschildering wereldwijd. Het werk “Trashure” van Studio Giftig uit Veldhoven werd dit jaar in de voorselectie van 100 internationale artiesten meegenomen voor deze ‘Oscars’ van de Street Art.

Op de winnende muurschildering ‘Trashure’ zie je een zwevende vrouw in een jurk gemaakt van afval. De kunstenaars verzamelden hiervoor een berg afval in hun studio, waarmee zij hun model vervolgens hebben aangekleed en gefotografeerd voor het ontwerp. De muurschildering is te zien aan de Centaurusweg in Tilburg.

In de loop van de verkiezing werd het steeds spannender. Met name toen de tussentijdse top drie bekend werd gemaakt met daarin de Argentijnse ‘Ron Muralist’, De Spaanse ‘Murales Lian’ en het Nederlandse Studio Giftig. Dinsdagavond op 31 januari werd tijdens een online-event bekend gemaakt dat het Nederlandse Street Art duo de grote winnaars zijn.

Studio Giftig bestaat uit het kunstenaarsduo Niels van Swaemen (1981 Eindhoven, Nederland) en Kaspar van Leek (1983 Philipsburg, St. Maarten). Beide zijn al enige tijd actief in de straatkunst. In 2007 kwamen ze met elkaar in contact. Het duo ontwikkelde een gemeenschappelijke schilderstijl, waarmee ze bekend werden door hun zeer gedetailleerde (sur)realistische muurschilderingen.

Ze zijn onder andere bekend van hun project/docuserie “Music & Murals” waarin bekende Nederlandse muzikanten als Di-rect, MC Typhoon, Racoon en vele anderen een nummer uit hun eigen oeuvre aandragen, welke vervolgens als inspiratiebron wordt gebruikt bij het maken van een muurschildering. Het werk van Studio Giftig is te vinden van galerieën in Parijs tot in de straten van Amman.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen