Wethouder draagt sleutel Brede School Zilverackers over aan gebruikers

Op donderdag 28 maart droeg wethouder Thomas van Broekhoven de sleutel van het nieuwe schoolgebouw van Brede School Zilverackers over aan de toekomstige gebruikers. Basisscholen De Brembocht en Dick Bruna, Nummereen Kinderopvang en BSO IK-OOK zullen, vanuit de vlakbij gelegen tijdelijke huisvesting, de komende tijd hun intrek nemen in het nieuwe gebouw aan de Veldacker.

Om het heugelijke feit van de sleuteloverdracht te markeren, begroeven zes kinderen gezamenlijk een tijdcapsule in de gedeelde binnentuin. Alle kinderen van de twee basisscholen en de kinderopvangorganisaties hebben diverse items verzameld die in de tijdcapsule gestopt zijn. Denk aan tekeningen, foto’s van de bouw van de brede school en andere herinneringen.

Mooie aanwinst voor Veldhoven

Het ontwerp van de Brede School is afgestemd op de verschillende authentieke wensen en visies van de verschillende gebruikers. Het design van de school is geïnspireerd op de typologie van het klooster, in stijl van de Bossche school, voorzien van een gezamenlijke binnentuin en een sporthal. In het gebouw is ruimte voor bijna 600 kinderen. Wethouder Thomas van Broekhoven is bijzonder enthousiast over het nieuwe gebouw. Het gebouw past helemaal in het concept van de wijk met huizen rondom een dorpsplein. De school heeft hier een centrale plek. “Veldhoven groeit en daarmee ook de vraag naar maatschappelijke voorzieningen. Het is dan ook fijn om te zien dat we nu een mooi schoolgebouw hebben voor de kinderen uit Zilverackers, zodat zij in hun eigen wijk naar school kunnen”, aldus Van Broekhoven. “Ik wens de kinderen en natuurlijk ook de werknemers enorm veel succes en veel plezier toe op deze mooie plek.”

De nieuwe gebruikers zijn ook blij: “We zien veel toegevoegde waarde om met z’n allen onder één dak te zitten. Het geeft ons letterlijk ruimte. Wij en vooral ook de kinderen, kijken enorm uit naar een gezamenlijke start in het nieuwe pand”.

Duurzaam ontwerp

Het nieuwe schoolgebouw is duurzaam gebouwd volgens het principe nul op de meter, het gebouw wekt evenveel energie op als het verbruikt. Het heeft geen gasaansluiting, maar wel 600 zonnepanelen en maakt gebruik van warmtepompen. In oktober 2023 bleek dat Brede School Zilverackers geen transportcapaciteit voor elektriciteit krijgt. Daarom wordt het gebouw nu voorzien van een tijdelijke oplossing; naast de 600 zonnepanelen, wordt er tijdelijk gebruikt gemaakt van een accu met als back-up een HVO dieselgenerator. In geval van een piekmoment in de vraag naar stroom springt de generator aan.

Ondertussen is de gemeente Veldhoven hard op zoek naar een passende lange termijn oplossing. Hiervoor hebben we vanuit diverse kanten oplossingen aangeboden gekregen. Binnenkort wordt deze vraag formeel uitgezet via een aanbesteding. Wanneer het gebouw aangesloten wordt op het vaste net, is nog onduidelijk. Daarover is contact met Enexis.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen