Mutanten en nepnieuws in een witte jas (column Thieu Vlemmix)

Foto:

Langzaam komt op zaterdagavond de sneeuwval op gang, opgestuwd door een snijdende oostenwind. Vanaf een uur of tien kunnen de gemeentelijke strooiwagens het nauwelijks nog bijbenen. Het proces richting een flink sneeuwdek dat de wegen onbegaanbaar maakt en tegelijk magische witte landschappen schept, heeft zich ingezet.

En dit keer blijft ie langer liggen. Op maandag slechts een enkele marktkraam op het Cityplein. Voor degenen met de illusie dat de winterse kou en de sneeuw het coronavirus misschien de pas af snijden, gooi ik er maar meteen een snoeihard en recent citaat tegenaan van viroloog Ab Oosterhaus: ”Het virus gedijt goed bij kou en vocht”.

Sport

In het begin van die zaterdagavond heb ik nog mijn uiterste best gedaan om in deze naargeestige tijden ergens positief nieuws te ontdekken. Dat komt niet van onze Champions League vertegenwoordiger AJAX. De club heeft niet kunnen voorkomen dat het geval Nouri tot een arbitragezaak komt. Beschamend is verder het verzuim om de onlangs voor een topbedrag gekochte spits Haller in te schrijven bij de UEFA. Geen vinkje, geen Haller dus in de volgende ronde. En bedenkelijk zijn bij de Amsterdammers ook nog de verhalen over de van een steekpartij beschuldigde Promes – die maar vlug naar het buitenland vertrekt – en de schorsing van topkeeper Onana vanwege doping. Dat is nogal al wat alles bij elkaar. Het opwekkende nieuws komt van onze hardlopende dames. Die rennen zich indoor ‘de beene onder de kont uit’. Femke Bol is op de 400 meter inmiddels de beste ter wereld en ook Lieke Klaver loopt records. Hoera, even pret. Maar het zet niet de toon voor dit verhaal.

Mutanten

Hoewel de vooruitzichten qua aantal besmettingen langzamerhand – ondanks of misschien dankzij de strenge lockdown en avondklok – wat beter lijken, wordt dat zicht tegelijkertijd vertroebeld. De schuldigen daarvoor komen wederom van buiten. Het zijn de zogenaamde ‘mutanten’. De Engelse, de Braziliaanse en de Zuid Afrikaanse. Ze rukken op, met groter besmettingsgevaar en zonder mededogen.

Vaccinaties

Kunnen we ons dan niet vastklampen aan de vaccinaties? Natuurlijk wel. Echter… u voelt ‘m al aankomen, ook daar wringt de schoen op diverse fronten. Zo vormen de lekken in het systeem bij de GGD een bron van ergernis. Privacy, u weet het. Ook de rumoerige discussies over wie er nou sneller ingeënt moet worden, zijn nog niet weggeëbd. Eerstvolgend de thuiszorgmedewerkers, de 60- en 65-plussers? Of de bejaarden in de zorgcentra? De politie misschien? Ja, zou ik zeggen. De 70-plussers, de 80-plussers, de 85-plussers? Tuurlijk. De kappers, de kasteleins, de mannen en vrouwen van de Ergon? Zeker. Of misschien eerst de marktlieden, de bouwvakkers, tandartsen, de buschauffeurs of de voetbaltrainers voor de jeugd? Of het winkelpersoneel? Doen. Of toch voorrang voor de dikke mannen van boven de 50, zoals zanger Danny Vera bepleit. Conclusie? Gewoon maar doorpolderen.

Nepzaken

En wat moeten we met de nepprofielen op internet? Een heel enkele keer wordt er daarvan eentje ontmaskerd. Niet voor het eerst komt het uit de politieke hoek. Men meldt dat een politicus van Groen Links zogenaamde ‘trollen’ heeft gebruikt om de eigen prestaties en kwaliteiten flink op te vijzelen. Maar enkele jaren terug heeft de partij Denk ook al eens moeten toegegeven gebruik te hebben gemaakt van trollen voor desinformatie. Denk (!) dus goed na als je berichten leest. ‘Nepnieuws in deze nepwereld’, ben je geneigd te concluderen. Het is tegenwoordig immers ook stevig op de tellen passen wanneer je zogenaamd door de Rijksdienst voor het Wegverkeer gemaand wordt je openstaande schuld vanwege te hard rijden, snel te betalen. De woonplaats van het delict wordt erbij gemeld om het geheel nog geloofwaardiger te maken. En wie rijdt er nou niet eens te hard in zijn woonplaats? Onlangs plofte er ook bij mij zo’n ‘aanmaning’ in de brievenbus. Na contact met het CJIB (dit nepbericht zag er overigens heel origineel uit) bleek het inderdaad ‘nep’ te zijn. Hier zijn allerlei varianten op, dus kijk uit!

Verademing

Maar dan haalt een programma als Nieuwe Boeren, je gelukkig even uit die dagelijkse beklemming. Zelfs als er zich een klein drama afspeelt. Eén van de deelnemers is nogal verknocht aan de aanwezige varkens, waarvan er eentje naar ‘de slacht’ moet. De nota bene kok in het dagelijkse leven en bekend met varkensvlees, breekt dan. Het lot van het gevlekte zwijn gaat hem toch zeer ter harte. Of ie straks zijn oude vak nog oppakt?

 

De familie van de Ven (de Linde) in de 60- en 70-er jaren met varken op weg naar de slacht …

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen