10 jaar breien in D’n Burgemister

12 sep , 11:07 Nieuws
breitheater 01
Elke dinsdagmorgen is in restaurant D’n Burgemister op het Meiveld het geluid van tikkende breipennen te horen. Al 10 jaar wordt er in het Breitheater gewerkt aan sjaals, truien, mutsen, babykleding en meer. En onder het genot van koffie en thee wordt er ook volop gekletst.
Met Mieke Brans, Maria van der Wijst en Betty Pas zijn er 3 gastvrouwen die voor de koffie zorgen en dat het Breitheater draait. De dames regelen onderling dat er altijd een van hen aanwezig is. Om 9.30 uur wordt er begonnen. “De meeste breien of haken altijd hetzelfde”, weet Mieke Brans. In het begin was er een mevrouw die regelmatig naar India ging. Zij nam dan truien, dassen en mutsen mee naar India. “Ze ging naar een gebied dat tegen de Himalaya aan ligt. Daar kan het ook vriezen. Die mevrouw kwam dan met foto’s terug met daarop dolblije kindjes. Dat motiveerde de dames hier om nog harder te breien”, zegt Mieke met een lach. Nu is er een ander goed doel. Dit jaar bracht ze voor het eerst een lading gebreide kleding naar Hulp voor Oekraïne in Vught. “Daar kunnen ze alles gebruiken”, weet Mieke.
Henriette Schalks werkt aan een rose truitje. Ze komt al 9,5 jaar naar het Breitheater. “Het garen koop ik zelf. Het truitje is voor het goede doel. Ik hou van kleur en de steken verzin ik zelf. Als het klaar is, lever ik het in bij Mieke. Ik kom hier echt voor de gezelligheid.” 

Zonder bril

Lies Cadier vindt het leuker om sjaals te breien. Ze is al vanaf de start van het Breitheater van de partij. Toen was ze 90, nu 99! De krasse Veldhovense woont nog zelfstandig en is de enige die nog geen bril draagt. “Ik heb het breien vroeger van mijn moeder geleerd. We moesten ‘‘s avonds thuis altijd iets doen.” Lies komt ook vooral voor de gezelligheid. “Ik mis steeds meer mensen. Ik kom hier voor de gezelligheid en om een kopje koffie te drinken. Elke week kijk ik ernaar uit.”
Als mensen interesse hebben voor het Breitheater, kunnen ze contact opnemen met SWOVE op telefoonnummer 040-2540066. 
Mensen die thuis nog restanten brei- of haakgaren hebben liggen, kunnen dit inleveren in De Veldwijzer aan de Sterrenlaan 15. Daar staat een mand waarin de garens gedoneerd kunnen worden. Dat kan op maandag, dinsdag, woensdag en vrijdag tussen 9.00 en 17.00 uur. Op donderdag kan dat tussen 9.00 en 12.00 uur.