Ken je Buurtgezinnen al?

11 sep , 13:34 Nieuws
buurtgezinnen logo
Buurtgezinnen is een maatschappelijk initiatief gebaseerd op een oude gedachte: opvoeden doen we samen. Een gezin dat wat steun kan gebruiken bij de opvoeding van de kinderen (vraaggezin) wordt gekoppeld aan een warm en stabiel gezin in de buurt (steungezin). Zo krijgen kinderen wat extra liefde en aandacht en worden ouders even ontlast. De hulp is alledaags en gelijkwaardig. Sinds enige maanden is Buurtgezinnen ook in onze gemeente actief, waar Vieve ter Laak de coördinator is. Er zijn in deze korte tijd al verschillende vraag- en steungezinnen die de weg naar Buurtgezinnen in Veldhoven hebben weten te vinden. Misschien is het ook iets voor jou?
Herken je dat? Soms lijkt alles tegen te zitten. Het lukt niet meer om voldoende tijd en aandacht aan jezelf of de kinderen te besteden. En je hebt geen familie of vrienden in de buurt, waarop je een beroep kunt doen. Dan kan een steungezin in de buurt een uitkomst zijn. Een gezin waar jouw kinderen regelmatig welkom zijn, zodat jij op adem kunt komen. Daarvoor is er Buurtgezinnen.

Hoe werkt het?

Een steungezin wordt voor een langere periode de steun en toeverlaat voor een vraaggezin rondom de kinderen. Samen met de coördinator bespreek je welke ondersteuning je als vraaggezin nodig hebt of je als steungezin kunt bieden; welke kinderen passen in jullie gezin (leeftijd, j/m) en hoeveel tijd heb je ervoor beschikbaar. De coördinator kijkt welke gezinnen het beste bij elkaar passen, maakt de match en begeleidt beide gezinnen maximaal twee jaar. Veel van de steungezinnen ervaren steungezin zijn als zingevend en een verrijking van hun leven.
Een vraag- en steungezin maken samen met de coördinator van Buurtgezinnen afspraken over de steun. Dat kan van alles zijn. Bijvoorbeeld: een (halve) dag per week een peuter opvangen, een kleuter naar zwemles of sport brengen of een rustige huiswerkplek bieden aan een puber. Het zijn enkele voorbeelden, maar er zijn nog genoeg hulpvragen te bedenken.

Aanmelden

Kun je wel wat hulp gebruiken? Misschien kan Buurtgezinnen een handje helpen, door voor jou en je gezin een gezin in de buurt te vinden dat je kan ondersteunen. Je kunt je aanmelden via www.buurtgezinnen.nl.
Maar je kunt je ook aanmelden als je steun wilt bieden. Wil je op vrijwillige basis iets betekenen voor een ander gezin, vind je het fijn om met verschillende culturen en leefstijlen in aanraking te komen en heb je enkele uren in of om de week beschikbaar? Meld je dan aan.
Alle soorten gezinnen kunnen steungezin worden. Een steungezin kan een gezin met kinderen zijn, maar ook opa’s en oma’s met uitwonende kinderen en ooms en tantes zonder kinderen zijn van harte welkom. Wel vindt Buurtgezinnen het heel belangrijk dat de steungevers ervaring hebben met kinderen.
Meer informatie
Kijk op www.buurtgezinnen.nl of neem contact op met Vieve ter Laak (06-52372572 of [email protected]).