Kruip in de huid van iemand met dementie

Foto: veldhoven.nieuws

Om te ervaren hoe het is om dementie te hebben, heeft de Stichting Welzijn Ouderen Veldhoven (SWOVE) een virtual realitybril aangeschaft.

Belangrijk om zelf te ervaren

Het zorgen voor mensen met dementie is een bijzondere taak. Er wordt een beroep gedaan op het empathisch vermogen en flexibiliteit. Het is vaak lastig om te doorgronden wat er allemaal gebeurt met iemand die dementie krijgt.  Overbelasting van de mantelzorger is de voornaamste reden voor opname van mensen met dementie in verpleeghuizen. Belangrijk is om gezonde mensen niet alleen uit te leggen maar ook zelf te laten ervaren wat het betekent om dementie te hebben.

360 graden simulatiefilm

Dit gebeurt door het bekijken van een 360 graden simulatiefilm op een Virtual Reality (VR) dementie bril waarin de beleving van dementie wordt gecreëerd. In de film speelt zich een verhaal af waarin de kijker zelf de hoofdrol heeft. In dit verhaal ontstaan ervaringen die passen bij het ziektebeeld dementie.

Een sessie duurt 40 minuten

Met ingang van dinsdag 4 februari kunnen belangstellenden op afspraak met behulp van een VR-bril ervaren hoe het is om dementie te hebben. Om de week op dinsdagavond of woensdagmiddag kan bij SWOVE van deze aanbieding gebruik gemaakt worden. Inclusief voor- en nagesprek duurt een sessie 40 minuten.

Gratis voor mantelzorgers

Bij de ervaring hoort ook een e-learning voor thuis. In drie delen kunnen fragmenten van het filmpje worden teruggekeken en vragen worden beantwoord die het inzicht in dementie vergroten. SWOVE heeft de bril en 250 licenties voor e-learning kunnen aanschaffen dankzij een bijdrage van 5.000 euro van Rabobank Eindhoven-Veldhoven. Mantelzorgers van mensen met dementie kunnen gratis deelnemen. Professionals kunnen de ervaring meemaken tegen betaling van de licentiekosten á € 22,50.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen