Kunstboek over beeldend werk van voormalig kunstenaar Atelier Severinus

Woensdag 8 april is het eerste exemplaar van het kunstboek over beeldend kunstenaar Fons Rahajaan (1957-2016) overhandigd aan zijn voormalig wettelijk vertegenwoordiger Marie-José Hermens.

Fons was kunstenaar, lichamelijk en geestelijk beperkt en doof. Toch slaagde hij erin, zijn eigen visie op de wereld om hem heen op een geheel eigen wijze vast te leggen. Hij deed dit in talloze tekeningen, die zijn buiten- en binnenwereld laten zien en de kijker intrigeren. Fons heeft van 1996 tot 2014 gewerkt in Atelier Severinus in Veldhoven. Dit is een werkplaats voor kunstenaars met een beperking. Zijn tekeningen zijn hier bewaard.

Rijke verbeelding

Fons laat een rijke verbeelding zien. Zijn tekenstijl is ongekend. In één lijn tekent hij trefzeker een paard of een ander dier. Hij gebruikt afsnijdingen en bijzondere gezichtspunten in zijn werk, zonder dat ooit aangeleerd te hebben. De onderwerpen van zijn tekeningen zijn zeer divers en laten een grote visuele interesse in de wereld zien. Het werk is beeldend, verbeeldend en verhalend. Het is een plezier om deze werken te bekijken en te lezen over het leven en de interesses van de kunstenaar. De onderwerpen zijn zeer divers en behorend bij de leefwereld van Fons: mensen, dieren, in het bijzonder paarden, sinterklaas- en kerst taferelen. Zijn tekeningen zijn vaak letterlijk scenes, het leven trekt aan je voorbij door het gebruik van afsnijdingen aan de zijkanten, waardoor het lijkt alsof de scene doorloopt. Hij verbeeldt er emoties in: vrolijkheid, maar ook boosheid, verbazing of afgunst. Een voorbeeld daarvan is een kerstscene met een boze engel of een huilende engel. Maar ook humor speelt een grote rol in een aantal werken.

Sterk visueel ingesteld

Fons gebruikte zijn tekeningen om zichzelf te uiten, ervaringen te verwerken, te communiceren en om in contact met anderen te komen. Dat laatste deed hij door tekeningen weg te geven. Hij was sterk visueel ingesteld, nam alles wat hem boeide met een intense blik waar en sloeg het vervolgens op, om het op papier te combineren andere beelden.

 

 

Het boek over het beeldend werk van Fons Rahajaan, 60 pagina’s in full color is, te koop voor € 15,00 per stuk. Belangstellenden kunnen het boek bestellen bij [email protected]. Kopers krijgen het boek thuisbezorgd. Het kunstboek is ook te koop bij de Bruna in het Citycentrum en in Museum ’t Oude Slot.

Vanaf 20 april is er een digitale expositie over het beeldend werk van Fons te zien op de website van  Museum ’t Oude Slot.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen