Leden buurtvereniging De Arck verrast met bijenhotel

Foto: Johan Couwenberg

De leden van buurtvereniging De Arck worden dit weekend verblijd met een insectenhotel. Het vormt de afsluiting van het ‘Herstelplan groenpilot Arcturus’ dat afgelopen najaar is uitgevoerd.

De vreugde over de in 2014 aangelegde groenvoorziening bij een speelterrein aan de Arcturus in Zonderwijk blijkt van korte duur. De ene na de andere plant gaat dood. Uit onderzoek van een hovenier blijkt dat het organische stikstofgehalte van de ondergrond veel te laag is. Samen met de droge zomers blijkt dat de oorzaak van het afsterven van de aanplant.

Herstelplan in december uitgevoerd

Een offerte voor grondherstel en nieuwe aanplant komt op ruim 10.000,- euro. Johan Couwenberg, voorzitter van buurtvereniging De Arck stelt alles in het werk om het benodigde geld bij elkaar te krijgen. En dat lukt hem! Dankzij donaties van ASML, het Coöperatiefonds Rabobank, Dela-Fonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, Stichting Cordaad Welzijn, Stichting Ons Zonderwijk en Woonstichting ‘thuis wordt het herstelplan in december 2019 uitgevoerd.

Officiële opening later

Het was de bedoeling om afgelopen vrijdag een officiële opening van het Arcturuspleintje te houden. Door de coronacrisis is dat uitgesteld naar een nog nader te bepalen datum. Wel krijgen dit weekend de leden van de buurtvereniging allemaal een insectenhotel, gemaakt uit een schijf van een eikenboom.

De werkgroep Arcturuspleintje, bestaande uit Johan Couwenberg en Piet Mijs, en Ab Stevels en Wim Verrijp van het IVN Veldhoven Eindhoven Vessem tekenden voor de 85 insectenhotels. Vergezeld van enkele folders van Natuurmonumenten vinden deze dit weekend hun weg naar de bewoners van de Arcturus, Ceres en een deel van de Kometenlaan. “Hiermee willen we extra aandacht vragen voor de natuur, milieu en de sociale cohesie”, zegt Johan Couwenberg.

insectenhotel

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen