Groot, groter grootst aan de Scherpenering

Fotograaf Jerry Immers zag ze vandaag even vliegen op de Scherpenering in Oerle.

Hij legde de start vast van een Boeing C-17 Globemaster III. Dit is een Amerikaans strategisch transportvliegtuig, gebouwd door Boeing Integrated Defense Systems, en in dienst bij de US Air ForceRoyal Air ForceRoyal Australian Air ForceCanadian Forces Air Command en Qatar Air Force.

Een reeks landen (de NAVO-leden Nederland, Bulgarije, Denemarken, Estland, Hongarije, Italië, Letland, Litouwen, Noorwegen, Polen, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Tsjechië en de Verenigde Staten, alsmede Finland en Zweden) hebben in 2009 gezamenlijk drie C-17 Globemaster III’s aangeschaft onder de noemer Strategic Airlift Capability. Ze zijn gestationeerd op de luchtmachtbasis Pápa in Hongarije. Nederland is een van de grootste gebruikers met meer dan 500 vlieguren. Op 14 juli 2009 werd het eerste toestel afgeleverd; de twee andere volgden in het najaar.

Op de foto vertrekt de SAC Pápa 03 vanaf Eindhoven Airport.

De C-17 Globemaster III is in staat tot snelle strategische levering van troepen en goederen van en naar een hoofdbasis of naar voorwaartse bases. Het toestel is groot genoeg om een Chinook helikopter te transporteren. Hij is ook in staat tot het tactisch transporteren van bijvoorbeeld gewonden en voor luchtdroppingen.

Doordat het een groot toestel is, heeft de C-17 een baanlengte van 2316 meter nodig om op te kunnen stijgen en 1060 meter om te kunnen landen.

Lengte: 53 meter

Spanweidte: 51,75 meter

Hoogte: 16,8 meter

Vrachtcapaciteit: 77.519 kilo

Snelheid: 830 km/uur

Vliegberiek: 4482 km.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen