Rattenoverlast in verschillende wijken

Foto: Christine McCall via Pixabay

Er worden de laatste tijd weer ratten gesignaleerd en bestreden in de Heikant. Ook in de Kelen en ’t Look wordt het plaagdier af en toe gesignaleerd.

Een rattenbestrijder die in de Koekelberg aan het werk was, bestrijdt momenteel het ongedierte in een heel blok huizen in de vlakbij gelegen Ketelberg. Samen met een bewoner ontdekte hij sporen en uitwerpselen onder het dak van een van de woningen. Bij navraag in het blok huizen blijkt dat een aantal bewoners inderdaad ratten hebben gezien. Het is dan logisch om het gehele blok aan te pakken, wat ook voordeliger uitpakt per woning. Nog niet zo lang geleden is ook in de Maaierhei een rattenbestrijder aan het werk geweest.

De gemeente stelt dat rattenbestrijding en -preventie op particulier terrein de verantwoordelijkheid van de bewoner is. De kosten hiervan op het eigen terrein betaalt de bewoner zelf. De gemeente voert wel preventie en bestrijding uit in het openbaar gebied, langs sloten en beekjes bijvoorbeeld. Daar leeft de bruine (riool-)rat bij voorkeur.

Tips om ratten in en rond uw woning te voorkomen

  • Ruim (tuin)afval tijdig op. Afvalhopen en composthopen met voedselresten trekken ratten aan
  • Doe geen voedsel(resten) in de PMD-zak
  • Sluit voorraden dierenvoer goed af (bijvoorbeeld in glazen potten of blikken)
  • Zorg ervoor dat ratten niet onder dierenhokken of schuurtjes kunnen komen: maak naden, kieren en scheuren dicht met ‘muisstop’ (muis/ratwerende kit)
  • Ben terughoudend met het voeren van tuinvogels. Gebruik voederplankjes voor vogels alleen bij (strenge) vorst en voer alleen in de ochtend. Ratten gaan graag in de schemering op zoek naar voedsel, zorg er dus voor dat ze dan niets meer vinden
  • Struiken tegen de gevel zorgen ervoor dat ratten makkelijk onder uw dakpannen komen. Gebruik RVS staalwol of fijnmazig gaas om de overgang tussen muur en dak rat-dicht te maken
  • Gebruik voor de bestrijding van ratten alleen speciale rattenvallen/-klemmen. Vraag een gespecialiseerd bedrijf om advies bij de aanschaf hiervan en hulp bij de bestrijding. Werk daarbij zo mogelijk samen met uw buren.

Een van de rattenbestrijders vertelt dat het na zijn bestrijding nooit uitgesloten is dat er niet opnieuw ratten komen maar dat hopelijk de kans verkleind wordt. Bovengenoemde tips helpen daarbij zeker!

Meld waarneming van een rat

De gemeente vraagt wel om de waarneming van een rat altijd te melden. Zo krijgt ze een totaalbeeld van de omvang van rattenpopulaties.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen