Veldhovenaar werkt aan innovatieve schoen voor diabetici

Foto: Wil van Bakel

Wil van Bakel is officieel gepensioneerd, maar leidt nog steeds een druk werkzaam leven. Zo werkt de Veldhovenaar momenteel in internationaal verband aan een innovatieve beschermende schoen voor diabetici.

Met een aantal internationale partners werkt hij met zijn engineeringbureau HMScience aan het bijzondere schoeisel. “Het gaat om een beschermende schoen voor in en rond huis. Ook te dragen tijdens het douchen waarbij de voeten optimaal beschermd zijn, licht zijn, optimaal aan te trekken, uitwasbaar en ook nog eens leuk om te dragen.”

Videovergaderingen

De ontwikkeling kwam in deze lastige tijd tot stand met behulp van videovergaderingen. Daarbij zijn partners betrokken uit Canada, Amerika, Hongarije en Nederland. “Door deze samenwerking komen innovatieve ideeën naar boven. De schoen wordt voorzien van sensoren die een signaal geven bij een te hoge druk onder de voet of bij een afwijkende temperatuur. De drager krijgt via bijvoorbeeld een app een signaal als er een risico op letsel kan ontstaan. Een tweede idee is dat bij een hoog risico ook een medisch begeleider/behandelaar gewaarschuwd wordt. Dit is technisch al te realiseren, maar ook hier is het van groot belang dat de privacy gewaarborgd wordt.”

Ernstig letsel voorkomen

Van Bakel noemt het mooie voorbeelden van wat kan met een app. “Snelle interventie geeft een enorm voordeel. Voor de patiënt kan ernstig letsel worden voorkomen. En door het dragen van een  schoen die is voorzien van de juiste alarmbellen, kan veel op zorgkosten worden bespaard. Zeker gezien ook de jaarlijkse toename van het aantal mensen met diabetes. Elke week komen er in ons land zo’n 1.000 bij.”

voetzool

 

Voeten spelen een hoofdrol

De Veldhovenaar kwam op het idee door een onderzoek dat hij uitvoerde voor een ziektekostenverzekeraar. Met een partner uit Canada, waar dezelfde diabetesproblematiek speelt, inventariseerde hij waar de meeste kans op letsel ontstaat. Buiten de leefomstandigheden en erfelijke omstandigheden stelden ze vast dat de meeste letsels/ongevallen in en rond huis ontstaan. Voeten spelen hierbij een hoofdrol. Een voet kan dusdanig beschadigd zijn dat er een verminderd of geen gevoel meer aanwezig is. Dus stoten, vooral in huis, is een probleem dat in het ergste geval kan leiden tot amputatie van de voet. “Het blijkt dat mensen binnenshuis vrijwel geen beschermend schoeisel dragen. Er zijn uitstekende orthopedische schoenen voor diabetici, maar uit onderzoek blijkt dat deze binnen vaak niet gedragen worden. Te zwaar, te warm, is vaak het excuus. Op blote voeten lopen geeft, zeker in de nacht, een hoog risico op letsel”, legt Van Bakel uit.

Motivatie en doorzettingsvermogen

De bewegingswetenschapper wil hiermee laten zien dat met wat creativiteit werken tot resultaat kan leiden. “Natuurlijk is dit niet voor iedereen weggelegd. Maar in deze vervelende tijd zul je innovatief moeten zijn om je bedrijf in beweging te houden. Motivatie en doorzettingsvermogen zijn de belangrijke ingrediënten.” De eerste prototypen van het innovatieve schoeisel zijn binnenkort klaar om te testen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen