Vandaag is het Earth Overshoot Day

Foto: ejaugsburg via Pixabay

Wereldwijd zijn vandaag (22 augustus) alle grondstoffen op aarde voor de rest van het jaar al gebruikt. In 1970 lag die datum nog in december.

Water, olie, gas, steenkool en hout. Grondstoffen uit de natuur waarmee andere dingen worden gemaakt. We gebruiken er zoveel van dat de voorraden een keer op raken.

Sinds 1970 is die datum gaandeweg van december verschoven naar augustus. Vorig jaar was Earth Overshoot Day zelfs al op 29 juli bereikt. De covid-19 pandemie en de daaropvolgende economische vertraging heeft de aarde nu 3 weken extra gegeven ten opzichte van 2019. Maar dat is niet meer dan een korte adempauze, en dus niet genoeg. We teren in op onze reserves. We kappen bijvoorbeeld meer bomen dan er jaarlijks kunnen bijgroeien.

grafiek

Circulaire economie

De Overshoot Days worden ook per land bijgehouden. “Voor Nederland is dat moment al in mei”, zegt Stientje van Veldhoven, staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat. “Als Nederland hebben we besloten om het anders te gaan doen. We gaan naar een circulair economie. Dat wil zeggen: het hergebruiken van grondstoffen. Geen verspilling en verbranding, maar opnieuw inzetten. Zo maken we van oude spijkerbroeken nieuwe spijkerbroeken, oude matrassen worden gerecycled en van oude plastic flesjes maken we weer nieuwe plastic flesjes. En Nederlandse bedrijven zijn hier echt koploper in. Zij zijn bezig met het hergebruiken van grondstoffen en brengen ons richting de circulaire economie. We kunnen hier allemaal aan bijdragen. Recycle je materialen, lever lege flessen in en denk eens na of je bepaalde kleding niet langer kunt dragen, kijk of iets te repareren is in plaats van het weg te gooien. En als je het weggooit, breng het naar de milieustraat. Zo kan het worden ingezet voor nieuwe producten. Samen kunnen we die Earth Overshoot Day van de kalender krijgen en laat dat onze gezamenlijke ambitie zijn.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen