Spreiding AED’s in Veldhoven nog niet optimaal

Foto: Veldhoven Nieuws

Volgens de website Hartslagnu.nl ken Veldhoven geen AED-loze zones. Maar de spreiding blijkt nog niet optimaal en niet alle Veldhovense AED’s zijn aangemeld op Hartslagnu.nl.

Op de site Harstslagnu.nl, het reanimatie oproepsysteem voor Nederland, staan alle aangemelde AED’s. Rode vlekken op een plattegrond zijn locaties waar nog een AED nodig is. Veldhoven kent nog drie locaties waar zich niet binnen 500 meter een AED bevindt. Daar is de dekking nu niet optimaal. Kijk hier waar de dekking beter moet.

Elke dag krijgen 40 mensen in Nederland buiten het ziekenhuis een hartstilstand. De overlevingskans is het grootst als iemand binnen 6 minuten reanimeert en een AED aansluit. Als elke minuut telt, is snelle hulp van levensbelang.

Meld de AED aan!

Eigenaren en beheerders van een AED worden opgeroepen de AED aan te melden bij Hartslagnu.nl als ze dat nog niet gedaan hebben. Dat is van belang om de volgende reden. Iedereen die de opleiding reanimatie heeft gevolgd, kan zich als buurthulpverlener aanmelden bij www.hartslagnu.nl. Zodra 112 een melding van een hartstilstand krijgt, komt HartslagNu in actie. 10 à 15 mensen in de buurt van het slachtoffer krijgen direct een oproep om een AED te halen of om direct naar het slachtoffer te gaan en te starten met de reanimatie totdat de ambulance er is.

Buurtinitiatief

In onze gemeente zijn al inwoners en buurten die op eigen initiatief een of meer AED’s hebben aangeschaft. Zo werden in Cobbeek Zuid vorig jaar juli maar liefst drie buurtAED’s in gebruik genomen. Middels een crowdfundingactie onder 555 woningen zijn de apparaten bekostigd. 190 mensen deden een bijdrage. De AED’s hangen in de Zuringbeek, Biezebeek en Bussels. Wethouder Mariënne van Dongen onthulde vorig jaar een van de defibrillatoren.

Nieuw alarmeringsnummer

Vanaf 13 oktober heeft HartslagNu een nieuw 12-cijferig alarmeringsnummer: 097 00515 9109. Het oude nummer 06 42500512 vervalt hiermee. Ben je al burgerhulpverlener? Sla dan dit nieuwe nummer op in de contactenlijst van jouw telefoon en geef het een afwijkende ringtone. Zo valt het extra op als je opgeroepen wordt.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen