Onduidelijkheid over eucharistievieringen kerstavond leidt tot vervelende situatie voor Oerlese koster

Sint Jan de Doperkerk
Sint Jan de Doperkerk
Foto: Veldhoven Nieuws

Er zijn dit jaar geen vieringen op kerstavond in de Veldhovense kerken. Dit geldt voor de kerken van de parochie Christus Koning en de Immanuelkerk. Voor koster Tiny Leijten wordt het geen fijne kerst.

Trouwe kerkgangers zullen de eucharistievieringen met Kerstmis dit jaar niet in de kerk kunnen bijwonen. De Eucharistievieringen van 18.00 en 22.00 uur vanuit de Christus Koningkerk worden wel  zowel via de livestream als Lokale Omroep Veldhoven uitgezonden, maar zonder bezoekers. De Immanuelkerk volgt het advies van de landelijke Protestantse Kerk Nederland en gaat ook over op online vieringen.

Bisdom

In eerste instantie wilde het bestuur van de Christus Koningparochie de diensten op kerstavond wel laten doorgaan, zo meldt het Eindhovens Dagblad vandaag. Dit was tegen het zere been van koster Tiny Leijten. Hij vond dit niet verantwoord ten opzichte van de doorgaans wat oudere en kwetsbare kerkgangers. Bovendien strookte het niet met het advies van de Nederlandse bisschoppen. In een gesprek met de pastoor kwam de koster er vervolgens niet uit. Tiny besloot om een e-mail over dit voorval naar het bisdom en de leden van het parochiebestuur te sturen. Zijn initiatief om het bisdom hiervan op de hoogte te stellen, was weer tegen het zere been van het parochiebestuur. Tot verbijstering van Tiny kreeg hij daarop een aangetekende brief waarin hij las dat hij direct met alle werkzaamheden als koster, lector en acoliet van de St. Jan de Doperkerk moest stoppen.

Samenloop van omstandigheden

Het lijkt erop dat hier sprake is van een ongelukkige samenloop van omstandigheden. Bij het parochiebestuur was enige tijd onduidelijkheid over wat wel en niet mag. Inmiddels heeft het parochiebestuur besloten om op kerstavond geen fysieke eucharistievieringen te houden, dit op aandringen van het bisdom. Na de feestdagen wil het parochiebestuur met de koster in gesprek gaan over het vervelende voorval.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen