Grote vissterfte in gracht Museum ‘t Oude Slot

Foto: Veldhoven Nieuws

Meer dan duizend vissen lieten afgelopen zomer het leven in de gracht van Museum ’t Oude Slot. Later deze maand vindt er een onderzoek plaats van het slib in de gracht.

De gracht rondom het museum zit barstensvol met vis. Afgelopen zomer zijn meer dan duizend vissen doodgegaan. Er lag te veel oud blad en slib op de bodem van de gracht waardoor de vissen niet genoeg zuurstof kregen. Op woensdag 26 januari voert de firma Van Beers uit Hoogeloon een onderzoek uit naar de hoeveelheid en kwaliteit van het slib. Hiervoor moet het waterpeil worden verlaagd. Dat gebeurt door het water af te pompen naar het regenwaterriool.

Er blijft water in de gracht staan want er zitten nog steeds heel veel kleine en grote vissen in. Momenteel is er door het koude water geen zuurstofgebrek en hebben de vissen er dus geen last van.

Mogelijk wordt het slib/bladafval dat in de gracht zit, verwijderd. Het is wettelijk verplicht om te onderzoeken of dit materiaal vervuild is. Aan de hand van de uitkomsten van het onderzoek wordt besloten wat er met het slib gedaan wordt. Als het niet vervuild is, kan het gewoon weer als grond worden gebruikt.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen