Werkzaamheden aan Run bij Veldhoven gaan van start

Foto: Rob Engelen, Innocad

Waterschap De Dommel start vanaf maandag 8 maart met de uitvoering van de waterberging voor de Run bij Veldhoven.

Ter hoogte van de nieuwe N69 komt er in de waterberging tevens een nieuwe regelbare stuw.  Daarnaast, gaat de Run weer kronkelend zijn weg door het landschap vinden in het natuurgebied Grootgoor.

Een combinatie van de aannemers Den Ouden en F.J. van Uijtert gaat de klus uitvoeren. Gestart wordt met de kade en stuw, vanaf mei begint het graafwerk voor de nieuwe meanders in de Run. Eind 2021 is het totale werk klaar.

Maandag 8 maart start de aannemer met het kappen van de begroeiing en stukken bos die nu op de plek van de nieuwe kade staan. De kapwerkzaamheden duren ongeveer een week en worden afgerond voor het broedseizoen begint.

Bij maximale inzet van de waterberging kan daar in het hoogwaterseizoen straks 460.000 kuub water tijdelijk geparkeerd worden. Het zal niet vaak nodig zijn de waterberging volledig te benutten. Het geheel inzetten van de waterberging mag in principe eens in de 25 jaar.

De nieuwe geautomatiseerde stuw is voorzien van een klep die nagenoeg altijd open staat.  Wanneer de klep open staat, kunnen vissen de stuw passeren. Hierdoor wordt het gebied aantrekkelijker voor vissoorten als de beekprik en de riviergondel. Er komt een visbek op de stuwklep, zodat vissen ook bij laag water de stuw kunnen passeren.

Om de Run weer in zijn kronkelende staat te herstellen, wordt de beek smaller en minder diep gemaakt. Daarnaast worden er twee stuwen verwijderd, zodat ook hier vissen vrije doortocht hebben. Door stukken oude landbouwgrond langs de beek af te graven, krijgt het natuurgebied weer het karakter van vochtig hooiland.

Bron: Waterschap De Dommel

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen